Amatrićiana pasta

30M
zakuvavanje recept amatriciana slika 1

Ako ste mislili da ne postoji više nijedan način kako možete konzumirati pastu, varate se! I u to će Vas uveriti recept za fantastični amatrićiana sos! Uz sve moguće i najrazličitije soseve sa mlevenim mesom, pečurkama, paradajzom, sirom i raznim drugim namirnicama, postoji još jedan izbor…

Ako uzmemo u obzir da je pasta najbolji izbor kako da za rekordno kratko vreme spremite rekordno ukusan obrok, zašto ne biste probali i nešto novo? Prva prednost ovog sosa je ta što se može kombinovati uz apsolutno svaku vrstu paste, koja god da je Vama omiljena. Takođe, namirnice koje su Vam potrebne za amatrićiana sos verovatno već imate u svom frižideru, pa shodno tome treba samo da se prepustite uživanju! Još jedna zanimljivost vezana za amtrićiana sos jeste to što iza njegovog imena stoji jedna divna ljudska priča. Naime, pasta služena sa ovim sosom nalazi se na jelovnicima većine poznatih svetskih kuvara, dok prihodi ostvareni od prodaje ove paste odlaze u humanitarne svrhe.

Što se nas tiče, recept za amatrićiana pastu predstavlja italijansku kuhinju u svoj njenoj jednostavnosti. Tradicionalno, za pripremu amatrićiana sosa koristi se svinjski obraz, ali se to vrlo uspešno da zameniti kvalitetnom slaninom, što smo mi i učinili u ovom svom receptu. Sveži paradajz je najbitnija stavka ovog recepta, a mi Vam preporučujemo ,,volovsko srce’’; ova sorta paradajza ima potrebnu slatkoću koja se veoma dobro slaže sa masnoćom slanine, ali i jakim ukusom pekorina. Uz sve ovo, mi smo se još i malo poigrali i u ovu izvrsnu kombinaciju paradajza i slanine dodali i malo crvene paprike, što se ispostavilo kao odličan izbor!

Kao što smo već rekli, ako i zanemarimo sve ostale prednosti ovog recepta za amatrićiana sos, neverovatno kratko vreme pripreme bilo bi samo po sebi dovoljan razlog da prionete na posao!

Za više informacija o tome kako pravilno kuvati pastu pročitajte nasš članak posvećen samo tome: Kombinovanje paste sa sosom

Za jednu porciju amatrićiana paste potrebno Vam je:

  • 150 g slanine isečene na kockice
  • 100 g paradajza isečenog na kockice
  • 50 g crvene paprike
  • 3 crne masline

Za finiš:

  • kašika mrvljenog sira
  • kašičica maslinovog ulja
  • sveži sitnolisni bosiljak.

Način pripreme:

Najpre u tiganj stavite slaninu nasečenu na kockice i pržite je dok ne počne da dobija zlatastu boju i ne pusti malo masnoće. Ovde morate voditi računa da ne preterate sa prženjem slanine – ona ne treba da potpuno požuti i postane hrskava, dovoljno je samo blago je propržiti. Slaninu izvadite iz tiganja, a u njega stavite 50 g crvene paprike iseckane na tanke štapiće. Papriku pržite dva minuta, a zatim dodajte 100 g paradajza isečenog na kockice i pržite sve zajedno još 2 minuta. Na kraju dodajte so i biber i tri crne masline (iz kojih ćete prethodno izvaditi koštice i preseći ih na pola) i u tiganj vratite slaninu i pržite još jedan minut, kako bi se sve lepo sjedinilo.

Kada završite sa prženjem slanine i povrća, u tiganj dodajte skuvanu pastu i sve lepo promešajte. Prilikom serviranja preko paste sa amatrićiana sosom dodajte kašičicu maslinovog ulja, malo svežeg sitnolisnog bosiljka i kašiku mrvljenog sira.

Prijatno!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

One response to “Amatrićiana pasta”

  1. Odličan recept i baš po mom guštu !

Leave a Reply to Frana Omelić Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *