LAVA KOLAČ (LAVA COOKIE)

1H
zakuvavanje-recept-lava-kolac-lava-cookie-slika1

Jedan od najpopularnijih slatkiša, ako ne na svetu onda na društvenim mrežama sigurno, jeste lava kolač. O ukusu lava kolača nije potrebno mnogo govoriti, dovoljno je samo da pogledate naše fotografije. Nije potrebno ni dodatno objašnjavati naziv kolača, s obzirom na to da, poput lave iz vulkana, čokoladni fil izleti iz jezgra kolača svaki put kada ga prelomite ili otvorite kašičicom. Ovog puta koristili smo recept iz knjige jednog od najpoznatijih poslastičara na svetu, Dominika Ansela. Ono što moramo da Vam napomenemo, jeste da ćete smesu za kolač morati da napravite dan pre finalne pripreme.

Najpre, evo spiska namirnica koje su Vam potrebne:

  • 450g crne čokolade
  • 45g putera
  • 250 g šećera
  • 40g kukuruznog skroba ili narodski “gustina”
  • 3,5 g praška za pecivo
  • 1g soli
  • 3 jaja
  • 50g lešnika

PARA PRE ERUPCIJE

Dakle, najpre ćete na pari otopiti 340gr čokolade. Zbog čega baš 340 gr, urednik teksta ne zna, ali veruje ekipi. Kada otopite čokoladu, dodajte onih 45gr putera, izmešajte i ostavite sa strane. U drugoj posudi pomešajte šećer, kukuruzni skrob, prašak za pecivo i so. Kada ove suve sastojke sjedinite, dodajte jaja i dobro umutite. Pokušajte da izbegnete grudvice koliko god možete. Kada ta masa bude gotova, sipajte u nju topljenu čokoladu i puter, dobro izmešajte a potom dodajte preostalih 110 gr sitno seckane čokolade i mlevene lešnike. Činiju prekrijte folijom i ostavite da odstoji jedan dan.

zakuvavanje-recept-lava-kolac-lava-cookie-slika2

SAMO BEZ PANIKE

Za ovu našu erupciju lave, bitno je da ne paničite. A zbog čega, videćete i sami kada ispečete lava kolač. Zagrejte rernu na 190 stepeni. Pripremite pleh za pečenje i prekrijte ga pek papirom. Od mase koju ste juče napravili, izdvojite parčiće od 40gr (veličine veće šljive) i oblikujte u deblji disk. Ove diskove ređajte na pek papir. Kada je rerna kompletno zagrejana, lava kolačiće je potrebno peći svega osam minuta. Ispečeni kolačići će biti mekani, ali nemojte paničiti. Ostavite sa strane da se ohlade desetak minuta. Nakon toga imaćete savršene lava kolačiće, a recept je proveren i overen!

Sa lava kolačićem morate da budete oprezni. Ne kažemo to zbog količine koju ćete pojesti, već zbog pripreme. Morate da ispratite i poštujete ove silne “brojke” i kad su u pitanju sastojci i kad je u pitanju priprema. Jer ćete samo uz ta uputstva dobiti pravi lava kolačić iz kog će poteći čokolada kada ga prelomite ili presečete. Možete praviti diskove, kao što je po ovom receptu, a možete ga staviti i u kalupe za mafine.

zakuvavanje-recept-lava-kolac-lava-cookie-slika2

Najbolje je da ga poslužite uz kuglu vašeg omiljenog sladoleda, i da jedete dok je vruć. Efekti čokolade su svima dobro poznati, tako da, ako vam usled svakodnevnih obaveza prekipi, neka vam prekipi do kraja!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

9 responses to “LAVA KOLAČ (LAVA COOKIE)”

  1. Mari says:

    Uh, oh 🙂 lava kolač, uvijek iznova oduševljava. Odlično je što ste napisali tako detaljne upute, hvala! Tako nas ništa ne može “dočekati iza ćoška” osim fantastične, mirisne tekuće čokolade!

  2. Ivana says:

    Mmm čokolada i još čokolade 🙂 jako fino izgleda!

  3. Dzenita says:

    Aj Aj Aj najbolji kolač na svijetu! Omiljeni u mojoj kući! Hvala vam na ovoj verziji, probat ću je!

  4. Uh, šta bih sad dala za jedan! 😉 Inače lava kolač imam u planu već odavno pa nikako da dođe na red… Možda probam baš po vašem receptu. 🙂

  5. Odlična ideja za novi desert, čokolada uz ostale sastojke mora dati savršen ukus 🙂

  6. Baš ste me zainteresovali za ovaj način pripreme jer nikada nisam ni pomislila da ostavim smesu da odmori. Ne sumnjam da su kolači predobri, jer samo što ne progovore sa fotkica. Predobrooo! Čim vreme dozvoli rado ću isprobati. ☺

  7. Tanja says:

    Pravila sam i odusevljena sam, ali ovaj nacin pripreme jos nisam probala. Kolac je cokoladna fantazija, a obozavam bas sve sto ima veze s cokoladom 😉

  8. Stvarno nije ni čudo što imam “sto kila” i što nemam nameru ni da ih skinem.
    Ko može ovome da odoli? 🙂

  9. Natalie says:

    Ove slike nimalo ne pomažu mojoj trenutnoj gladi 😀 Tjeraju me da se u kasne sate uputim u kuhinju i uhvatim se protvana. Otopljena čokolada koja curi iz ove divote… ma savršeno! Mljac!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *