Potaž od pečene bundeve

45M
zakuvavanje_recept_potaz_od_pecene_bundeve1

Kao i uvek, imamo genijalan predlog za vaš sutrašnji ručak! A to je… potaž!

Ako Vam pak padne na pamet da kažete: “Mislite čorba”, reći ćemo Vam: “Ne, nije čorba.” Jer potaž je specijalna čorba :). Naime, danas sve popularniji potaž potiče iz – kako ste verovatno već pretpostavili na osnovu naziva – Francuske. Pojavio se negde u srednjem veku i najpre je predstavljao čorbu od sitno naseckanog povrća, mesa i začina. Vremenom su ljudi to povrće iz potaža počeli da pasiraju, da bismo danas preko raznih blendera, štapnih miksera i sličnih aparata, koji postaju neizostavni elementi naših kuhinja, došli i do karakteristika po kojima i prepoznajemo potaž: glatka, homogena i ujednačena masa.

Najveća prednost potaža, pored toga što u naše duboke tanjire unosi novitete u strukturi, jeste ta što naprosto ne postoji ograničenje po pitanju toga šta sve možete staviti u potaž. Mogućnosti su ogromne, priprema vrlo jednostavna i treba samo malo mašte i volje kako bi se ovo izvrsno vitaminsko jelo našlo u baš Vašem dubokom tanjiru :).

Što se tiče našeg favorita za potaž, ovih dana, to je definitivno bundeva. Možda najupečatljiviji produkt jeseni po boji, ukusu i mirisu, odavno je zaposeo tezge naših pijaca i pravo je vreme da iskoristite sve mogućnosti koje Vam bundeva nudi; jedna od tih mogućnosti jeste i potaž od bundeve.

Za ovu priliku, mi smo odabrali hokaido bundevu. Iako Vam verovatno zvuči egzotično, hokaido ili japansku bundevu možete pronaći na pijaci. Konkretno, mi smo je pronašli na pijaci u Zemunu.

Hokaido bundevu prepoznaćete po tome što je prvenstveno manja od “obične” bundeve, ima drugačiji (pljosnatiji) oblik i kora joj je fascinantne tamno narandžaste, pa čak i crvene boje. Pored toga što pleni svojim izgledom, ova bundeva ima i jako zanimljiv ukus, za koji dobri poznavaoci gastronomije tvrde da pomalo podseća na ukus kestena. Već dovoljno razloga za jedan potaž od hokaido bundeve, zar ne

Još jedan od razloga zašto da probate baš ovaj recept za potaž od bundeve jeste i to što smo u završnoj fazi pripreme ovom divnom povrću dodali i muskatni oraščić, pa možete samo pretpostaviti šta se na kraju dobije od ukusa :).

Naravno, vi možete upotrebiti bilo koju bundevu – onu čiji ukus Vama najviše odgovara; a u recept za potaž od bundeve pored muskatnog oraščića možete dodati i recimo karanfilić ili neki drugi, Vama omiljeni začin.

Pustite mašti na volju i uživajte u čarima potaža i bundeve!

Potrebne namirnice:

  • 1,5 kg hokaido bundeve
  • jedna šargarepa
  • jedan celer
  • jedna glavica crnog luka
  • 0,5 dl povrtne supe
  • muskatni orah
  • so, šećer i biber

Bundevu najpre oljuštite i izvadite joj semenke. Semenke nemojte baciti, uz vrlo jednostavnu pripremu mogu biti ukusna i nadasve zdrava grickalica za ove hladne jesenje večeri. Oljuštenu bundevu isecite na veće kriške, a ostatak povrća operite i očistite. I sve je spremno za Vaš potaž!

zakuvavanje recept potaz od pecene bundeve 2

Pripremljenu bundevu, celer, šargarepu i luk stavite u pleh, posolite i pošećerite, sve prelijte maslinovim uljem i pecite na 180 stepeni, oko pola sata, sve dok bundeva ne omekša. Ovako spremljenu bundevu i ostalo povrće stavite u blender, nalijte preko povrtnu supu i blendirajte. Količina potvrne supe koja Vam je potrebna za ovaj potaž i koju smo mi naveli u odeljku potrebnih namirnica, nije striktno određena. Koliko ćete povrtne supe staviti, zavisi od toga kakve su Vaše želje po pitanju gustine potaža. Ako želite da Vam potaž bude gušći, naravno, nalićete manje supe i obrnuto. Dobijenu izblendiranu masu prebacite u šerpu, dodatno začinite, a mi Vam preporučujemo da u ovakav potaž možete dodati i cimet ili karanfilić.

Na kraju želimo da Vam kažemo da ovaj potaž nije pripreman na klasični način: povrće i bundevu nismo kuvali već pekli, kako bismo dobili inzvandredan ukus karamelizacije.

zakuvavanje recept potaz od pecene bundeve 3

Kao što smo već rekli, pustite svojoj mašti na volju, uživajte u potažu od bundeve i… prijatno!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *