Vreme je za kašiku – Čorba od crvenog kupusa i luka

Vreme je za kašiku – Čorba od crvenog kupusa i luka

40M
zakuvavanje_recept_corba_od_crvenog_kupusa_i_luka_slika1

Ima li veće “traume” iz detinjstva, bar kada je jelo u pitanju, od čorbi? A tek čorba od kupusa i luka! Ali što smo stariji i udaljeniji od kućne kašike, sve ih više volimo. Nekako smo navikli na klasične čorbe sa povrćem, mahom krompirom ili mesom. Ovaj recept se malo razlikuje, jer vam nisu potrebni uobičajeni sastojci za čorbu ili klasična mešavina povrća. Sama pomisao na kuvani kupus i luk je možda nekima “bljuntava” ali verujte nam na reč, zasucite rukave i pripremite čula za ovu lepoticu!

Iako trčite za autobusima i jurite sve obaveze, dobru hranu nikada ne smete staviti na poslednje mesto. Topla čorba uvek prija, pogotovo zimi. Ovo je jednostavan recept. Sastojci nisu zahtevni i nije Vam potreban but od jednoroga, već:

Sastojci:

  • 1 manja glavica crvenog kupusa
  • 2 veće glavica crvenog luka
  • 1l vode ili povrćne supe (fond)
  • 2 čena belog luka
  • Maslinovo ulje
  • Jabukovo sirće
  • Amaretto liker
  • So, biber, šećer
  • 1 jabuka i bademi za dekoraciju

zakuvavanje recept corba od crvenog kupusa i luka slika 2

Ako ste ljubitelj likera i vodke, ne približavajte se boci amaretta sve dok ne završite sa čorbom. Dakle, bocu odmah po strani. Ali, čašicu (takozvana nula-tri) ostavite, to vam je “merka”. Najpre, očistite kupus i isecite na tračice, tj. rezanca. Potom očistite glavice luka i isecite ga na tračice, nikako sitno jer ćete ga prepržiti. A svi znamo koliko je loše prepržiti luk.

U šerpu nalijte ulje i stavite na ringlu da se ugreje. Stavite luk da se prži i mešajte. Kad luk bude pržen dodajte naseckani kupus i usitnjeni beli luk. Pržite pet do deset minuta i onda nalijte jednu čašicu jabukovog sirćeta. Kad sirće ispari, dodajte litar vode ili fonda. Smanjite temperaturu i kuvajte oko pola sata na srednjoj temperaturi. Naravno, morate to i začiniti. Nerazdvojni so i biber i malo šećera.

zakuvavanje recept corba od crvenog kupusa i luka slika 3

Nakon pola sata, sklonite sa ringle. Nemojte se bojati, nije gotovo, ni mi ne znamo osobu koja bi volela da jede komadiće kupusa i luka. Iscedite povrće i prebacite u blender. Smesu potom ubacite ponovo u šerpu – ali ne onu gde vam je ostala voda od kuvanja. Dodajte tu tečnost po potrebi, sve zavisi od toga koliko želite da Vam čorba bude gusta. Probajte i začinite ukoliko je potrebno. Potom nalijte čašicu-dve amareta. Sad već možete da i sebe njime poslužite, ali ne preterujte da ne biste pokvarili ukus ove fenomenalne čorbe.

Isecite jabuku na tanke kriške da ne bi potonule jer ćete ih stavljati na čorbu koju ćete servirati u dublju činiju ili tanjir. Dodajte i bademe preko. Ukoliko ste ljubitelj hleba uz čorbe, bolje je da koristite hleb star dan ili dva, istostirajte ga. Crveni kupus će učiniti da boja čorbe bude neobična, tj. ljubičasta. A uz odgovarajuću činiju, jabuke i badem, jelo će izgledati kao da ga je pripremao profesionalac.

Ne trošite mnogo vremena na fotografisanje, kašiku u ruke i prijatno!

zakuvavanje recept corba od crvenog kupusa i luka slika 4

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *