Bolonjez sos

5H
recept_bolonjez_pasta

Jedna od asocijacija koja nam se javlja kada pomislimo na italijansku kuhinju, pored neizostavne pice i lazanja, svakako je i nezamenljivi bolonjez sos. Svako ima svoju omiljenu vrstu paste, a majstori kuvanja su verovatno godinama vežbali i pokušavali, dodavali i oduzimali sastojke, kako bi pronašli recept za idealan sos.

Što se nas tiče, savršenstvo je postignuto i ostvareno u receptu za bolonjez sos.

Nama lično – omiljeno jelo, i to u bukvalnom smislu. Ništa na svetu nije bolje od porcije paste bolonjez… Mnogi ljudi koji se amaterski bave kuvanjem olako shvataju pripremu paste bolonjez i smatraju da je bolonjez prodinstano mleveno meso u paradajz sosu. Međutim, zapravo nije.

“Good things take time” ili, kako bismo rekli, za dobre stvari potrebo je vreme – izreka je koja u potpunosti opisuje ovo jelo i njegovu pripremu.

Svaki recept ima svoju ,,caku”, neku sitnicu koja uvek nekako ispadne najbitnija i baš nju su obično zaboravili da nam kažu… ,,Caka” ili najbitnija stvar na koju treba obratiti pažnju kod pripreme ovog recepta jeste da tačno pratite korake koji stoje u uputstvu. Upravo iz tog razloga proces pripreme bolonjez paste objasnićemo vam u 5 koraka.

Za pripremu ovog jela potrebne su vam sledeće namirnice:

  • 350 g junećeg mlevenog mesa
  • 2 glavice crnog luka (potrudite se da svo povrće i slaninu iseckate sitno i što pravilnije, kako bi vam sos bio što kompaktniji)
  • 2 šargarepe
  • 50 g slanine
  • 50 g paradajz pirea
  • 2 dl crvenog vina
  • 500 g paradajza (najbolje je iseckati ga na kockice)
  • 300 ml goveđe supe (goveđa kocka je skroz u redu)
  • grančica majčine dušice, lovorov list, 3 čena belog luka, kašicica soli, pola kašičice bibera, kašičica šećera

Priprema jela:

1. U šerpu sa širokim dnom propržite meso sve dok ne dobije braon boju. Ono što se može desiti u ovoj fazi pripremanja vaše porcije bolonjez paste jeste početak karamelizacije na dnu šerpe; svakako, to nije znak da je nešto krenulo pogrešno, naprotiv, to je dobra stvar! Kada meso bude zlatno-žuto do braon boje, izvadite ga iz šerpe i odložite za dalju upotrebu.

2. U istu šerpu dodajte naseckani luk, šargarepu i slaninu. Smanjite vatru i dinstajte dok povrće i slanina takođe ne dobiju zlatno-žutu boju.

3. Nakon ovoga, meso vratite u šerpu, posolite, pobiberite, dodajte majčinu dušicu, lovor, beli luk i paradajz pire. Sve zajedno upržite 1-2 minuta, nalijte crvenim vinom i neka se vaš sos za bolonjez pastu krčka do isparenja alkohola.

4. Dodajte paradajz, dobro promešajte i dodajte goveđu supu.

5. Preko šerpe stavite aluminijumsku foliju i kuvajte pripremljeno jelo u rerni 4 sata, na 200-220 stepeni.

Za više informacija o tome kako pravilno kuvati pastu pročitajte nasš članak posvećen samo tome: Kombinovanje paste sa sosom

Naizgled deluje da priprema traje malo duže, ali imajte u vidu da je bolonjez pasta idealna za ručak, može poslužiti i kao fina večera, a u svakom slučaju apsolutno odgovara za svaku priliku kada želite pojesti nešto ukusno, sami ili u finom društvu, i u svoj dom uneti malo mediteranskog duha i mirisa italijanske kuhinje

Prijatno!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *