Kolač od sargarepe? Nemoguće! Nije u tiganju ali je od šargarepe. Kore jedinstvenog ukusa koje se tope u ustima i kremasti fil. Ovaj recept pružiće Vam sve ono što ne očekujete kada pomislite na desert od povrća, a tek od ovog!
Pogledajte dobro fotografije kolača. Verujte nam, ukusniji je nego što izgleda, a ovako pripremljen izgleda đavolski dobro.
Ovaj recept kolač od šargarepe za je veoma jednostavan, sve što bi trebalo da uradite jeste priprema kore i fila, nema komplikovanih namirnica ili procedura. Na sve zajedno potrošićete maksimalno dva sata. Kažu da je najteže postići jednostavnost i kvalitet istovremeno. Pa, evo primera. Da bi vam odmah bilo preglednije, evo spiska potrebnih namirnica za pripremu recepta:
Za koru:
- 2 šolje šećera
- 2 + 1/3 šolje suncokretovog ulja
- 3 jaja
- 2 šolje brašna
- 1 šolja suvog grožđa
- 1 šolja oraha
- 3 šolja narendane šargarepe
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica cimeta
- 2 kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 750g krem sira
- 1 šolja šećera (u prahu)
- ekstrakt od vanile
- 100g putera
Najpre oljuštite i izrendajte zvezdu “večeri” tj. šargarepu. Šolju suvog grožđa i oraha zajedno sa narandžastom gospođicom ubacite u blender, multipraktik, ili bilo koju mašinu koja usitnjava. Ukoliko ne posedujete ništa od toga, nož u ruke i – udri. Ovo vam je potrebno za fil. Sledeće namirnice sa spiska za pripremu fila su takozvane “suve”. Pomešajte ih, dakle brašno, pecivo, so i cimet. Ubacite ih u istu posudu i izjednačite ovu suvu smesu. U međuvremenu izvadite puter iz frižidera, trebaće vam omekšan kasnije.
Potom, u činiju za mućenje stavite šećer i ulje. Dobro to umutite mikserom a onda dodajte jedno po jedno jaje. Kada se ova smesa izjednači, dodajte one “suve” namirnice i to iz dva puta, da bi se lepše umutilo. Na kraju, “overite” smesu za koru dodavanjem šargarepe, suvog grožđa i oraha.
Još uvek nije vreme za fil već je vreme da se odlučite kako ćete peći koru. Imate dve varijante. Prva je u slučaju da imate samo dublju tepsiju manjeg obima. Onda ćete nakon pečenja na pekpapiru i hlađenja koru iseći na dva sloja. A u slučaju da imate veći pleh, stavite pekpapir i jednostavno izlijte masu.
Da bi kora za ovaj kolač bila dobra, potrebno je da zagrejete rernu na 200 stepeni, a nakon što ubacite pleh u nju, da smanjite temperaturu na 180 stepeni. Kora se peče između 25 i 30 minuta.
Dok se kora peče, imate dovoljno vremena da pripremite fil. U posudu za mućenje stavite krem sir, omekšali puter i šećer u prahu. Bacite se na mućenje, sve dok se masa ne sjedini i dok sir ne bude u potpunosti kremast.
Ne zaboravite da na vreme izvadite koru iz rerne! Ostavite sa strane, a kada bude dovoljno ohlađena, isecite je na dva sloja (ako ste je pekli u tepsiji) ili na dva jednaka komada (ako ste je pekli u velikom plehu). U drugom slučaju, nakon sečenja na dva jednaka komada, skinite nepravilne ivice i – pojedite ih!
Fil podelite na dva dela. Najpre filovati prvu koru i staviti drugi deo odozgo. Preostali fil stavite preko druge kore.
Kad se kora ohladi Iseci je na dva jednaka komada, skinuti nepravilne ivice, pojesti ih. Filovati prvu koru polovinom fila, zatim staviti drugi deo odozgo I filovati preostalim filom. Kada servirate kolač, secite na kocke i ukrasite po želji.
Ukoliko imate vremena, dok se kora hladi, pripremite malo kandirane šargarepe kojom ćete zapečatiti ovaj jedinstveni recept. Prilično je lako, evo recepta: nekoliko šargarepa iseckajte na krupnije komade i skuvajte u šerpi sa posoljenom vodom. Ostavite da proključa, malo smanjite temperaturu i pustite da se tako kuva malo više od dvadesetak minuta. Iscedite i prosušite šargarepe i na najnižoj temperaturi u tiganj sa sasvim malo ulja ih stavite da se prže, dodajući još malo ulja, nekoliko kašika smeđeg šećera i malo soli. Pržite dva do tri minuta dok šećer ne promeni teksturu. To kasnije koristite za ukrašavanje vašeg kolača. Možete, a i ne morate.
Kolač od šargarepe je, sa ili bez ukrašavanja, neobično ukusan.
[…] recept, koji mi je bio inspiracija za ovaj kolač nalazi se na LINK-u (ili jednostavno kliknite na sličicu […]
I see you don’t monetize zakuvavanje.rs, don’t waste your traffic, you can earn extra cash every month with new monetization method.
This is the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more info simply search in gooogle:
murgrabia’s tools
Kolač zaista izgleda božanstveno, a sigurno je da je i ukus isti takav. Probam ga sigurno prvom prilikom.
Sve pohvale za recept!
Правила сам колач неколико пута по овом рецепту, и свима се много допада. :)))