Čizkejk sa belom čokoladom i kandiranim voćem

1H
zakuvavanje_recept_cizkejk_sa_belom_cokoladom_i_kandiranim_vocem1

Pitaćete zašto baš čizkejk? Odgovor je jako jednostavan: zbog genijalnog ukusa! Ali, postoji tu i još po neki razlog. Naime, kako smo već pričali o tome, kulinarski, a samim ti i poslastičarski klasici polako se menjaju – dobijaju nove oblike, imena i ukuse.

Možda na to nismo obratili dovoljno pažnje, ali nekako pomalo inkognito, pomalo neprimetno u redu poslastičarskih klasika svoje mesto našao je i gore pomenuti čizkejk. Da li zbog neobičnog i zanimljivog kiselkastog a u isto vreme i slatkastog ukusa, da li zbog jednostavnosti i brzine pripreme, ili možda velikih mogućnosti za kombinovanje sastojaka i pravljenje nekih novih varijanti ovog kolača, no, čizkejk je postao neizostavni deo ponude svake poslastičare, nešto većeg marketa, a sve češće srećemo ga i na trpezama ,,običnih” domaćica.

A ako se slučajno pitate odakle čizkejk kod nas, ponudićemo vam i taj odgovor.

Kada čujete čizkejk, verovatno vam prvo na pamet padne Amerika. Nije daleko od istine, ali, koliko god to neverovatno zvučalo, čizkejk iliti kolač od sira svoje poreklo ima još u periodu antike i to u Grčkoj i nekadašnjem Rimskom carstvu. Ovaj zanimljivi kolač od sira pravljen je još u ta davna vremena, naravno u nešto drugačijem obliku, a pored sira sadržao je i med. No kako vam je na pomen čizkejka prvo na pamet pala Amerika, moramo vam reći da ste ipak bili u pravu. Ovaj, nama poznati čizkejk, sa hrskavom koricom, kremastim sirnim filom i želatiniranim voćem na vrhu, potiče upravo iz Amerike. Nastao je skoro kad i jedan od najpopularnijih američkih krem sireva – Filadelfija, a prvi recept za čizkejk našao se na pakovanju upravo ovog sira i od tada postao američki poslastičarski klasik. Dok je kod nas najpoznatija i najomiljenija već pomenuta klasična varijanta nepečenog čizkejka sa koricom, filom i voćem na vrhu, u Americi ima još dosta popularnih varijanti koje se razlikuju ne samo po ukusima već i po samom načinu pripreme, pa pored, kako smo ga već nazvali, klasičnog čizkejka, postoji i pečena verzija ovog kolača. Što se ukusa tiče, Amerikancima su među omiljenima čizkejk sa jagodama, višnjama i šumskim voćem, čizkejk sa raznim vrstama čokolade, sa ananasom, ali i sezonski čizkejk sa bundevom.

zakuvavanje_recept cheesecake cizkejk sa belom cokoladom i kandiranim vocem 2

Ova poslastica sprema se, možemo reći, skoro u celom svetu. Naravno, kako to obično biva sa kulinarskim klasicima, svaki narod je u čizkejk uneo neku svoju notu, i svako ga sprema na neki samo sebi svojstven način. Razmimoilaženja po pitanju pripreme čizkejka najviše se tiču vrste sira koji se upotrebljava za fil: negde se koristi samo mladi sir, negde maskarpone, negde mlečna surutka, negde sir od ovčijeg ili kozijeg mleka, negde se pripremaju pečene varijante čizkejka, a recimo u Irskoj u fil stavljaju i njihov neizostavni i daleko prepoznatljivi Baileys liker.

Što se nas tiče, ovoga puta odlučili smo se za verziju čizkejka sa belom čokoladom i kandiranim voćem, koja nam je nekako u ovom prazničnom duhu. Verziju sa svežim voćem preporučujemo vam pak za neke malo toplije dane, a najbolja varijanta sigurno je ta da za voćni preliv čizkejka upotrebite sveže sezonsko voće. Za ove hladnije dane, kandirano voće je pravi izbor!

Sve namirnice potrebne za ovu zanimljivu poslasticu možete pronaći u prvom marketu, pa šta čekate – prionite na posao!

Za koru vam je potrebno:

  • 250 g keksa (crni ili Oreo keks)
  • 100 g putera

Za fil su vam potrebne sledeće namirnice:

  • 500 g krem sira
  • 250 g bele čokolade
  • 200 ml slatke pavlake
  • 220 g šećera
  • kandirano voće po želji
  • kesica želatina

zakuvavanje_recept cheesecake cizkejk sa belom cokoladom i kandiranim vocem 3

Najpre sameljite Oreo keks (mi smo se odlučili za njega jer volimo njegov ukus i jer se odlično slaže sa belom čokoladom, a vi možete uzeti bilo koji vama omiljeni keks) i u njega dodajte rastopljeni puter. Dobijenu masu utiskivanjem ravnomerno rasporedite po dnu kalupa i ostavite da se ohladi. Kora je gotova! 🙂

Za fil prvo istopite čokoladu. Krem sir i šećer umutite dok ne dobijete finu kremastu strukturu. Zatim u ovaj krem dodajte rastopljenu čokoladu. U drugoj šerpici u decilitar vrele vode stavite želatin i mešajte dok se potpuno ne rastopi, a onda želatin lagano sitajte u prethodno dobijeni fil, uz konstantno mešanje kako bi se sve fino sjedinilo. U posebnoj činiji umutite slatku pavlaku u šlag i sve pomešajte sa filom.

Dobijenu masu izlijte preko kore, a sve ukrasite kandiranim voćem po izboru. Mi smo ovog puta odabrali limetu i papaju, a vi možete odabrati voće koje najviše volite. Ostavite kolač da se hladi 5-6 sati pre služenja.

zakuvavanje_recept cheesecake cizkejk sa belom cokoladom i kandiranim vocem 4

Prijatno! 🙂

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *