Ćufte u pinđuru

40M
recept_cufte-u-pindjuru_slika-2

Ćufte su jelo koje je mama spremala par puta kada smo bili mali, koje smo ponekad dobijali kao ručak ili večeru u hotelu na školskim ekskurzijama. A koje su polaskom na studije postale neizostavan deo nedeljnog menija, jer ih bar jednom nedeljno pripremaju u studentskom restoranu tj. menzi. Iako su divnog, sočnog i bogatog ukusa, i ne iziskuju mnogo napora i vremena za pripremu, ćufte kao da još uvek nisu zauzele stalnu poziciju na dnevnom meniju u Srbiji, i kao da ih stalno potiskuju neka druga, možda i komplikovanija jela koja su deo naših kulinarskih navika.

Nema razloga da ovo ne promenite baš vi, na svom dnevnom meniju, jer razlozi za to su brojni i raznovrsni: relativno brzo se spremaju, namirnice za pripremu ćufti ne koštaju mnogo, kao i većina jela koje vam predlažemo nude mogućnost kombinovanja sa najrazličitijim sosevima i naravno neizostavnim pireom, i imaju jako dobar ukus!

Postoje neke polemike o poreklu ćufti, jesu li ili nisu delo italijanskih kuliraskih majstora, ili su pak produkt italijansko-američke kulinarske saradnje nakon velikih migracija italijanskog stanovništa u Ameriku pa polemike da li je bolje kako ih konzumiraju u Americi, kao male loptice od mesa uz špagete, ili u Italiji kao nešto veće kuglice od mesa koje ne kombinuju sa špagetama… Bilo kako bilo, ćufte su kog nas stigle preko Turaka, i hvala im na tome 🙂 .

Voleli ih ili ne, ovaj recept za ćufte u pinđuru neće vas ostaviti ravnodušnim. Izbor priloga ostavljamo vama. Odlično idu uz pastu, krompir pire, pirinač ili možda kus-kus, a naša preporuka je da ćufte u pinđuru konzumirate u sendviču, uz čašu hladnog piva.

Da biste spremili ćufte u pinđuru za 4 osobe, potrebne su vam sledeće namirnice:

  • 500 g mešanog mlevenog mesa
  • 1 crni luk
  • 1 jaje
  • 2 čena belog luka
  • veza peršuna
  • 3 paradajza
  • 2 crvene paprike
  • maslinovo ulje
  • so
  • biber
  • 150 g slanine (dimljene)
  • kašika prezli
  • suvi začini: kumin, korijander, tucana paprika

zakuvavanje recept cufte u pindjuru slika 2

Način pripreme:

Da bi se spremile ćufte, najpre treba pomešati pola kilograma mešanog melevnog mesa sa sitno seckanim crnim lukom, slaninom, jajetom i prezlama. Naravno, sve ovo treba začiniti po ukusu, a naša je preporuka da prilikom dodavanja začina nikako ne zaboravite biber. Dobijenu smesu zatim oblikujte u loptice željene veličine.

Što se pak pinđura tiče, njegova priprema je takođe jako jednostavna. Paprike i paradajz treba iseći na što sitnije kockice i dinstati ih na maslinovom ulju sve dok se smesa ne raskuva. Zatim u raskuvanu smesu od paradajza i paprika dodajte naseckana dva čena belog luka, naseckanu vezu peršuna i začinite po ukusu. Što se nas tiče, preporučujemo vam mešavinu začina koju smo naveli u listi, dakle: kumin, korijander i tucana paprika odlično će začiniti pinđur.

U finalnoj fazi pripreme u vatrostalnu posudu sipajte pripremljeni sos i poređajte ćufte tako da dobro ogreznu u sosu.

Ćufte pecite oko pola sata na 220 stepeni i uživajte u dobro poznatom ukusu!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *