Ćufte su jelo koje je mama spremala par puta kada smo bili mali, koje smo ponekad dobijali kao ručak ili večeru u hotelu na školskim ekskurzijama. A koje su polaskom na studije postale neizostavan deo nedeljnog menija, jer ih bar jednom nedeljno pripremaju u studentskom restoranu tj. menzi. Iako su divnog, sočnog i bogatog ukusa, i ne iziskuju mnogo napora i vremena za pripremu, ćufte kao da još uvek nisu zauzele stalnu poziciju na dnevnom meniju u Srbiji, i kao da ih stalno potiskuju neka druga, možda i komplikovanija jela koja su deo naših kulinarskih navika.
Nema razloga da ovo ne promenite baš vi, na svom dnevnom meniju, jer razlozi za to su brojni i raznovrsni: relativno brzo se spremaju, namirnice za pripremu ćufti ne koštaju mnogo, kao i većina jela koje vam predlažemo nude mogućnost kombinovanja sa najrazličitijim sosevima i naravno neizostavnim pireom, i imaju jako dobar ukus!
Postoje neke polemike o poreklu ćufti, jesu li ili nisu delo italijanskih kuliraskih majstora, ili su pak produkt italijansko-američke kulinarske saradnje nakon velikih migracija italijanskog stanovništa u Ameriku pa polemike da li je bolje kako ih konzumiraju u Americi, kao male loptice od mesa uz špagete, ili u Italiji kao nešto veće kuglice od mesa koje ne kombinuju sa špagetama… Bilo kako bilo, ćufte su kog nas stigle preko Turaka, i hvala im na tome 🙂 .
Voleli ih ili ne, ovaj recept za ćufte u pinđuru neće vas ostaviti ravnodušnim. Izbor priloga ostavljamo vama. Odlično idu uz pastu, krompir pire, pirinač ili možda kus-kus, a naša preporuka je da ćufte u pinđuru konzumirate u sendviču, uz čašu hladnog piva.
Da biste spremili ćufte u pinđuru za 4 osobe, potrebne su vam sledeće namirnice:
- 500 g mešanog mlevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 jaje
- 2 čena belog luka
- veza peršuna
- 3 paradajza
- 2 crvene paprike
- maslinovo ulje
- so
- biber
- 150 g slanine (dimljene)
- kašika prezli
- suvi začini: kumin, korijander, tucana paprika
Način pripreme:
Da bi se spremile ćufte, najpre treba pomešati pola kilograma mešanog melevnog mesa sa sitno seckanim crnim lukom, slaninom, jajetom i prezlama. Naravno, sve ovo treba začiniti po ukusu, a naša je preporuka da prilikom dodavanja začina nikako ne zaboravite biber. Dobijenu smesu zatim oblikujte u loptice željene veličine.
Što se pak pinđura tiče, njegova priprema je takođe jako jednostavna. Paprike i paradajz treba iseći na što sitnije kockice i dinstati ih na maslinovom ulju sve dok se smesa ne raskuva. Zatim u raskuvanu smesu od paradajza i paprika dodajte naseckana dva čena belog luka, naseckanu vezu peršuna i začinite po ukusu. Što se nas tiče, preporučujemo vam mešavinu začina koju smo naveli u listi, dakle: kumin, korijander i tucana paprika odlično će začiniti pinđur.
U finalnoj fazi pripreme u vatrostalnu posudu sipajte pripremljeni sos i poređajte ćufte tako da dobro ogreznu u sosu.
Ćufte pecite oko pola sata na 220 stepeni i uživajte u dobro poznatom ukusu!
Leave a Reply