Domaća pašteta od dimljene pileće jetre

1H
recept_pašteta_od_dimljene_pileće_jetre_slika1

Među receptima koji su do sada bili naša preporuka, za domaću paštetu možemo reći da je jedan od zahtevnijih, ali takođe možemo reći i da krajnji rezultat opravdava sav uloženi trud.

Domaća pašteta je uvek dobar izbor. Bilo da li ćete je doručkovati na kriškama svežeg bageta, da li ćete je možda užinati ili pak poslužiti sa slanim krekerima na nekom partiju ili sedeljci za prijatelje, pašteta vas nikada neće izneveriti. Nudi nam mogućnost za kombinovanje sa različitim povrćem, a i sprektar ukusa i namirnica od kojih se može spremiti pašteta takođe je jako raznolik. Od paštete od leblebije, preko paštete od lososa ili neke druge ribe, pa do jetrene paštete, ima izbora za svaki ukus. I verovali ili ne, sve ove delikatese možete spremiti sami u svom kulinarskom carstvu, treba vam samo malo dobre volje i malo više vremena za pripremu nego što bi možda inače proveli u kuhinji u svakodnevnom spremanju obroka.

zakuvavanje recept domaća pašteta od dimljene pileće jetre slika 2

Sama činjenica da ćete spremiti domaću paštetu deluje zanimljivo, zar ne? To je samo jedan od razloga zašto bi trebalo da probate naš recept za paštetu od dimljene pileće jetre. Jedna od bitnijih stvari u vezi sa ovim receptom je ta što nigde ne možete naći dimljenu jetru za pripremu ove paštete, tako da ćete to morati sami da uradite, a mi ćemo vam objasniti i kako da izdimite jetru na svojoj terasi.

Upustite se u ovaj mali kulinarski eksperiment i pašteta od dimljene pileće jetre će svakako biti kulinarsko ostvarenje na koje ćete biti ponosni!

Za paštetu potrebno vam je:

  • 5 dl mleka
  • 700 g pileće jetre
  • 100 g crnog luka
  • 1 dl belog vina
  • majčina dušica
  • so, biber po ukusu

Da biste ovaj recept sproveli u delo, potrebno vam je još:

  • piljevina
  • rešetka
  • stari pleh ili stara šerpa
  • alu folija

Najpre jetru očistite od žilica i viška masnoće i potopite je u mleko, gde treba da odstoji 2-3 sata. Zatim je operite, osušite i nanižite na štapić ili još bolje na grančicu ruzmarina. U neku staru šerpu stavite punu šaku suve piljevine, upalite piljevinu i poklopite rešetkom. Zatim na rešetku stavite jetru i poklopite je aluminijumskom folijom. Dimite jetru najmanje pola sata. Ukoliko i nakon pola sata smatrate da je jetra neobrađena, proces dimljenja možete da završite i u šerpi.

Nakon dimljenja jetre iseckajte luk i dinstajte ga na ulju. Kad omekša nalijte decilitar belog vina i kuvajte dok alkohol ne ispari.

U završoj fazi pripreme ovog recepta, jetru stavite u mašinu za seckanje i dodajte mešavinu vina i luka, kao i so i biber. Blendirajte dok se ne dobije kompaktna masa, i zatim propasirajte paštetu.

Kao što smo rekli na početku, ovo jeste jedan od komplikovanijih recepata, ali krajnji rezulat u potpunosti opravdava uloženi trud. Uz ovu paštetu odlično se slažu ukiseljeni krastavčići i ukiseljeni crni luk i med, tako da odaberite svoju kombinaciju i uživajte u ukusu!

zakuvavanje recept domaća pašteta od dimljene pileće jetre slika 3

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *