Prva asocijacija na kroasane je uglavnom doručak i kafa i najčešće se spremaju u slatkoj varijanti ili samo sa puterom. Upotreba kroasana za pravljenje sendviča nije baš uobičajena stvar, kao ni stavljanje omleta u isti, što ne znači da nije odlična ideja!
Pošto se priprema za nekoliko minuta, ovaj recept je savršen za one koji žure ujutru ili pak one sa potrebom za kojom kalorijom više nakon izlaska. Ipak, ova kombinacija prvobitno je nastala kao doručak u krevetu, tako da je recept idealan ako želite i da dodatno impresionirate nekog.
Sendviče i njihove varijacije svi vole, ali ponekad zbog testa, tj. hleba ili zemički mogu biti preteški za varenje, pogotovo ujutru. Zato ćemo ovog puta sastojke recepta staviti u kroasan! Kroasani su ukusni, nema previše nabijenog testa te sastojci u punom ukusu dolaze do izražaja.
Sastojci recepta su jednostavni i svaki gurman ih sigurno već ima u frižideru, što je i poenta pravljenja sendviča – iskoristi ono što već imaš. Da bi bilo preglednije, evo najpre liste namirnica koje su vam potrebne za jedan kroasan-sendvič:
POTREBNO JE:
- 1 kroasan sa puterom
- 2 jaja
- pola avokada
- pola glavice crvenog luka
- kašičica seckanog korijandera
- kašika krem sira
- ulje, so, biber.
Kao i kod savršenog tost-sendviča, bitna je prethodno zagrejana podloga na koju stavljate ono što biste da ubacite u sendvič. Zato ćemo najpre preseći kroasan na pola i tostirati unutrašnju stranu na tiganju. U međuvremenu razbijte tj. razmutite viljuškom ona dva jaja, posolite, pobiberite i napravite omlet. Nemojte da brinete ako vam se čini preveliko za jedan kroasan, omlet se uvek “skupi”, kao što znate. Izvadite potom tostirani kroasan i premažite ga krem sirom. Možete iskoristiti i kajmak ili bilo koji mlečni namaz. Improvizujte. To će se fino istopiti po kroasanu. Pošto ste napravili podlogu za sastojke, preko nje slažete omlet. Ako vam omlet od dva jaja i krem sir zvuče previše teško, da vas podsetimo i na ostatak recepta: avokado, korijander i crveni luk. Kakva osvežavajuća kombinacija!
Najpre avokado isecite na listiće, on ide prvi preko omleta. Ukoliko vam ne ide i avokado je suviše mekan za listiće, jednostavno ga stavite u grudvicama svud po omletu. Potom iseckajte crveni luk na kolutiće pa ih rasporedite preko avokada. Ovom šarenilu dodajte i seckani ili kidani korijander, kako vam volja. Naravno, sve to posolite i pobiberite a potom zatvorite sendvič gornjim delom kroasana.
Takođe, jaja možete pripremiti i drugačije ukoliko ne preferirate strukturu omleta. Na primer, u kroasan možete ubaciti i takozvana “scrambled” jaja. Jednostavno, umesto da ih razmutite pa pržite, vi ih ubacite u tiganj zajedno sa kockicom putera i malo mleka, začinite i mešajte konstantno da vam ne bi “zagorela”.
Kao što smo već rekli, prema ovom receptu napravićete samo jedan kroasan-sendvič. Ukoliko spremate za više osoba, samo napravite omlet od više jaja i koristite da biste pravili duplikate.
Omlet-sendvič-kroasan servirajte na tanjir uz, na primer, feferone ili sta god vam se nađe pri ruci za dekoraciju. Uz to napravite kafu ili crni čaj i nek vam dan bude jednako dobar kao ovaj doručak!
Uživajte!
2. Fahasa – Địa chỉ bán sách online uy tín, giá tốt.