Kako nas ovo vreme i te kako inspiriše da se što više dovijamo u pogledu lakše pripreme obroka, nudimo Vam još jedno takvo rešenje. Ako se ovih dana nalazite u situaciji da razmišljate šta ćete danas za ručak, a da njegova priprema ne traje satima, jer zaista ne možete po ovoj vrućini predugo stajati pored šporeta, posegnite za piletinom i pirinčem i nikako nećete pogrešiti.
Ovo je još jedan od recepata u kojem vam preporučujemo upotrebu začinskog bilja. Začinsko bilje je uvek pun pogodak. Pored toga što ima lekovitih svojstava, ono sa sobom nosi uvek izuzetnu novu aromu i uvek će dodatno obogatiti ukus vašeg jela. Pored svega ovoga, začinske biljke se vrlo lako uzgajaju, potrebno vam je samo malo dobre volje, malo zemlje i semena i poneka saksija, limenka ili nešto tome slično.
Tako ćete na terasi ili u dvorištu uvek imati dodatne izvore arome za svoje kulinarske čarolije. I opet, pustite mašti na volju. Začinska biljka koju vam predlažemo za pripremu ovog jela je stara dobra nana. Kombinacija limuna i nane probudiće vaša čula i osveziće vas poput limunade, dok će vam sočna piletina iz rerne dati potrebnu snagu za ostatak dana. Što se nas tiče, grilovana piletina je uvek idealan recept za lagani letnji ručak. Svakako isprobajte naš recept za grilovanu piletinu sa rižotom od limuna i nane i uživajte u još jednoj kulinarskoj čaroliji!
Za pripremu grilovane piletine sa rižotom od limuna i nane potrebno vam je oko 45 minuta.
Količinu sastojaka za sva jela možete modifikovati i prilagoditi odgovarajućem broju gostiju.
Za rižoto je potrebno:
- 200 g pirinča
- 50 g crnog luka
- 150 ml belog vina
- kora od jednog limuna
- kora od jedne pomorandže
- 1l neutralne povrtne supe
- 4 kesice čaja od nane
- 2 kašike parmezana
- 40 g putera
Za serviranje
- pileća prsa
- rukola
- pržena pršuta
Za pripremu rižota neophodno je da najpre neutralnu povrtnu supu prokuvate, sklonite na stranu i dodate u nju kesice čaja od nane. U šerpu ili veći tiganj propržite sitno iseckani luk, zatim dodajte pirinač. Pirinač pržite još 3-4 minuta i onda sve prelijte vinom. Kad vino ispari, ubacite kore od limuna i pomorandže i nalijte malo supe, toliko da pokriva pirinač. Potrebno je da u tiganj dolivate po malo supe, sve dok pirinač ne bude kuvan. Kada se pirinač skuva, sklonite jelo sa vatre i dodajte puter i parmezan. Na kraju u sve to nacedite vrlo malo limuna i naravno začinite po zelji. Rižoto nemojte isuviše ukuvati, on treba da bude kašast.
Što se tiče grilovane piletine, pileća prsa posolite, pobiberite, utrljajte uljem i pecite na gril tiganju 2 minuta sa obe strane. Po mogućstvu piletinu završite u rerni, tako što ćete je peći 10 minuta na 230 stepeni.
U tanjir servirajte rižoto i piletinu, a sve to ukrasite prženom pršutom i rukolom.
Uživajte u ukusu!
Leave a Reply