Još jedna od stvari koja može da vas poštedi muke prilikom pripreme obroka tokom leta, i pomogne da izbegnete dodatno zagrevanje prostora, svakako je supa. Supa nam opet ostavlja prostor za kreativnost i nebrojeno mnogo različitih kombinacija. Takođe, još jedna od prednosti supe jeste ta što se supa može spremiti od sastojaka koje većina nas uvek ima u frižideru: krompir, šargarepa, praziluk i tome slično, tako da ne moramo ići u specijalnu nabavku. Supa može biti hladna ili topla i za koju god da se odlučite svakako neće izostati užitak za vaša čula.
Naš predlog je lagana i brza supa, idealna za tople letnje dane. Ovo je krem supa od pečuraka, ali videćete da u receptu ne piše koje pečurke treba koristiti za njenu pripremu. Izbor je Vaš. Možete koristiti šampinjone, vrganje, lisičare, bukovače; u zavisnosti od toga šta nađete u marketu ili na pijaci. Opet je najveći užitak ako bi to bile pečurke koje ste posle nekog kišnog dana ubrali sami, u šumi. Što se nas tiče, krem supa od pečuraka biće ukusnija, što više vrsta pečuraka stavite u nju.
Za supu vam je potrebno:
- 200 g krompira
- 400 g pečuraka
- 100 g praziluka
- 400 ml mleka
- so i biber po ukusu
Za kraj:
- 150 g grčkog jogurta
- maslinovo ulje
Najpre oljuštite krompir, iseckajte ga na kockice i stavite da se kuva. Što kockice budu sitnije krompir će brže biti gotov. Dok se krompir kuva iseckajte pečurke i praziluk. Pred kraj kuvanja krompira, dakle kada vam se čini da je otprilike 80% gotov, u tu šerpu dodajte pečurke i praziluk.
Kuvajte ih dok sve namirnice ne budu meke, za šta vam neće biti potrebno mnogo vremena, jer pečurke ne iziskuju dugu termičku obradu. Kada se sve skuva, sastojke prebacite u blender i izblendirajte, a zatim razredite mlekom do željene gustine. Serviranu supu obogatite kašikom grčkog jogurta i sa malo maslinovog ulja.
Ova supa može da bude i posna ako umesto mleka dodate povrtni fond.
Uživajte!
Leave a Reply