Kiš loren (quiche lorraine)

1H10M

Kiš loren je manje poznat Loren od Ralfa i nije baš čest komad na našim stolovima. Kao što ni Ralf nije baš čest komad u našim ormarima i to im je pored naziva jedino zajedničko. Kada vam neko prvi put pomene kiš loren, zvuči kao neki francuski grad, parfem, glumac ili modni dizajner. Zvuči sve samo ne lagan, ukusan, povoljan i lak za spremanje recept za ručak ili večeru.

Ako smo bili u pravu i imali ste asocijaciju na Francusku pri pomenu kiš lorena, da Vas obavestimo da ste i vi bili u pravu. Ovaj recept je klasik čuvene francuske kuhinje i naravno, kako to obično biva sa jelima, postoji nekoliko varijanti. Naša je sa lukom, slaninom i pečurkama. Originalni naziv recepta je Kiš loren sa karamelizovanim lukom i pečurkama. Složićete se sa nama – previše dug naziv.

Naravno, evo liste namirnica. Kažite „dragička“: I vino je na spisku!

Za testo:

  • 250g brašna
  • 125g putera
  • 1 jaje
  • 3 kašike mleka
  • prstohvat soli

Za fil:

  • 3 glavice luka
  • 300g šampinjona
  • belo vino
  • 4-5 čeri paradajza
  • 6-7 „slajseva“ slanine
  • 3 jaja
  • 250ml neutralne pavlake ili mleka
  • so biber, majčina dušica

Ne mesi samo Lionel

Brašno, puter i so stavite u činiju gde ćete zamesiti testo. Utrljajte puter u brašno lepo da se ne bi pravile grudvice. Dok mesite, dodajte jaje i mleko i nastavite. Samo pratite mere i testo će biti u redu. Pokrijte ga nečim – krpom, folijom, tanjirom, šta god vam je pri ruci. Ubacite ga u frižider i neka tamo odmara jedno pola sata.

Dok je testo u frižideru, možete pripremiti fil za kiš loren. Isecite najpre luk „na rebarca“ a potom ga ubacite u nauljen zagrejan tiganj i pržite na srednjoj temperaturi dok ne dobije braon boju. Dodajte malo vina, a kad vino ispari sklonite luk sa vatre. Dodajte so i biber i iseckanu majčinu dušicu. Slično ćete pripremiti i pečurke, samo ćete vino umesto u pečurke, naravno, sipati sebi u čašu. Dakle, isecite pečurke na četvrtine, pržite ih normalno na srednjoj temperaturi u tiganju i začinite ih kao luk prethodno.

Testo je sada već dovoljno stojalo u frižideru, izvadite ga, razvucite i stavite na pleh. Možete koristiti pleh koji je pogodan za takozvanu „američku pitu“ jer će vam kiš loren lepše izgledati. Kao što ste videli na fotografiji iznad, izbušite viljuškom testo da bi se lepše ispeklo. Ubacite samo testo u rernu, na 180 stepeni, dvadesetak minuta.

Izvadite pleh iz rerne, pojačajte je na 200 stepeni. Na pečenu koru sipajte prethodno pripremljene smese od luka i pečuraka. U međuvremenu pripremite masu od jaja i pavlake kojom ćete zaliti fil. Ne zaboravite i na čeri paradajz. Isecite ga na kolutiće i naređajte preko fila.

Vratite pleh u rernu na još 15 do 20 minuta i pecite na 200 stepeni.

Jelo je dovoljno šareno i ne „zahteva“ dekoraciju, samo po sebi na tanjiru izgleda odlično!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *