Ovaj recept je za sve one koji su se kao mali otimali oko krilca, a ne oko belog mesa, za sve one koje vole da glođu kosti i zamaste celu facu, dame i gospodo, predstavljamo Vam KRILCE u punum njegovom sjaju.
Krilca poseduju sposobnost da Vas nateraju da poližete sopstvene prste. Stvorena su za svaku priliku, i mogućnosti kombinovanja ukusa su beskrajne. Ovaj put je pred vama recept za savršena pileća krilca inspirisana ukusima azijske kuhinje, slatka , lepljiva i sa dovoljno ljutine da ćete posegnuti za još jednim, i još jednim i još jednim. Nadamo se da ćete biti dovoljno brzi , jer iz našeg iskustva ‘’planu’’ baš brzo.
Dakle, ostanite do kraja recepta i saznajte kako da gledanje utakmice, filma ili klasičnu bleju pretvorite u ukusno provedeno vreme.
Potrebne namirnice:
Za glazuru:
- 1 kašika seckanog đumbira
- 1 kašika tucane paprika ( ljute ili slatke, po Vašem izboru )
- 2 kašike meda
- 1 kašika limunovog soka
- 2 čena belog luka, sitno seckanog
Za marinadu
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1,5 litra vode
Način pripreme:
Od navedenih namirnica napravite marinadu i njome preliti 1 kg pilećih krilca, ostaviti da odstoje minimum 1 sat.
Pileća krilca možete preseći na pola zbog lepše karamelizacije kasnije. Izvadite krilca iz marinade i stavite u pleh za pečenje, sipajte 2 šolje preostale marinade, prekrijte folijom i pecite u rerni na 200 stepeni pola sata.
Zbog čega sipamo marinadu ili vodu?
U pleh sipamo tečnost zbog stvaranja pare i bržeg prodiranja toplote u unutrašnjost krilca, tim putem krilca tretiramo parom i vodom i u roku od pola sata već su spremna za dalji proces.
Nakon pola sata, sklonite foliju i pojačajte rernu na 250 stepeni, pecite narednih 20ak minuta, ili dok krilca ne krenu da dobijaju prepoznatljivu hrskavu kožicu. Nakon 20 minuta, izvadite krilca iz rerne, izručite ih u posudu sa već pripremljenom glazurom, lepo promešajte da se svako krilce obavije lepjivom glazurom i nastavljamo dalje.
Krilca raširite na pleh, po mogućstvu možete staviti papir za pečenje, pojačajte rernu na 270 i pecite ne više od 10 minuta.
Finalni produkt su hrskava , lepjiva , a istovremeno sočna i meka krilca.
Složite u odgovarajuću posudu i pospite seckanim zelenim delom mladog luka i susamom.
Bon apettite!
Leave a Reply