Kopriva i detinjstvo? Ove dve reči ne idu baš jedna uz drugu, zar ne? Dok smo bili klinci kopriva kao namirnica za nas je bila pravo otkriće. Uglavnom dosadna trava koja može i da napravi problem kad igraš fudbal i slučajno upadneš u nju.
Ili pak jedno od sredstava kojima vam roditelji prete kad ste neposlušni ili kad nešto zgrešite. Zaključak: niko od nas nije voleo koprivu sve dok nismo počeli da je jedemo, odnosno dok majka nije zgužvala prvu pitu s koprivama.
Šta biste tek rekli na kombinaciju mafina i koprive? Još ako se pride doda i malo mladog sira? Opet deluje malo uvrnuto, priznaćete. Uvek kad pomislimo na mafine zapravo mislimo na ona slatka čokoladna uživanja, obično ukrašena šlagom, nekim filom i šarenim mrvicama.
Međutim, kao što su izvandredni mafini koje ubrajamo u poslastice, podjednako dobri mogu biti i ovi drugi – slani mafini, i upravo su mafini sa koprivom i mladim sirom najbolji dokaz za to. No, nikako nam ne možete verovati na reč, sve dok ne probate…
Probajte nas recept za mafine sa koprivom i mladim sirom. Recept nimalo nije komplikovan, a ovi mafini mogu da budu odlični kao lagani doručak uz šolju jogurta, mleka ili možda uz nešto treće; taj izbor ostavljamo Vama.
Za testo su vam potrebni sledeći sastojci
- 4 jaja
- 2 šolje ulja
- 2 šolje mleka
- 6 šolja brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Za nadev potrebno Vam je:
- 500 g korpive
- 200 g mladog sira
Način pripreme:
Što se samog načina pripreme tiče, kao što smo već rekli, nije nimalo komplikovan. Najpre od navedenih sastojaka treba napraviti smesu. Pomešajte brašno i pecivo, zatim dodajte jaja, mleko i ulje i sve dobro promešajte. Smesa za mafine po strukturi treba da bude malo gušća od smese koju koristimo za pravljenje palačinki.
Prethodno očistite koprive (skinite listove od stabljike), prokuvajte ih u ključaloj vodi dvadesetak sekundi, zatim ih potopite u hladnu vodu isto toliko vremena, ocedite i iseckajte. Iseckane koprive i mladi sir dodajte pripremljenoj masi, promešajte i smesu izlijte u kalup za mafine. Mafini su sada spremni za pečenje!
Mafine sa koprivom I mladim sirom okvirno treba peći oko četrdesetak minuta, na 200 stepeni. Najbolje je sa sami proverite jesu li mafini pečeni, pomoću dobro poznatog trika sa čačkalicom. Naime, čačkalicom probodete mafin i izvadite čačkalicu. Izvađena čačkalica mora biti potpuno suva i čista, jer je jedino to pravi pokazatelj da su mafini gotovi.
Hoćete li ih jesti za doručak ili možda večeru, sa jogurtom ili mlekom, na Vama je. U svakom slulčaju, sigurni smo da ćete uživati u ukusu ovih pomalo neobičnih, slanih mafina. Prijatno!
Leave a Reply