Mafini sa koprivom i mladim sirom

1H10M
recept_mafini-sa-krompirom-i-mladim-sirom_slika-3

Kopriva i detinjstvo? Ove dve reči ne idu baš jedna uz drugu, zar ne? Dok smo bili klinci kopriva kao namirnica za nas je bila pravo otkriće. Uglavnom dosadna trava koja može i da napravi problem kad igraš fudbal i slučajno upadneš u nju.

Ili pak jedno od sredstava kojima vam roditelji prete kad ste neposlušni ili kad nešto zgrešite. Zaključak: niko od nas nije voleo koprivu sve dok nismo počeli da je jedemo, odnosno dok majka nije zgužvala prvu pitu s koprivama.

Šta biste tek rekli na kombinaciju mafina i koprive? Još ako se pride doda i malo mladog sira? Opet deluje malo uvrnuto, priznaćete. Uvek kad pomislimo na mafine zapravo mislimo na ona slatka čokoladna uživanja, obično ukrašena šlagom, nekim filom i šarenim mrvicama.

Međutim, kao što su izvandredni mafini koje ubrajamo u poslastice, podjednako dobri mogu biti i ovi drugi – slani mafini, i upravo su mafini sa koprivom i mladim sirom najbolji dokaz za to. No, nikako nam ne možete verovati na reč, sve dok ne probate…

Probajte nas recept za mafine sa koprivom i mladim sirom. Recept nimalo nije komplikovan, a ovi mafini mogu da budu odlični kao lagani doručak uz šolju jogurta, mleka ili možda uz nešto treće; taj izbor ostavljamo Vama.

Za testo su vam potrebni sledeći sastojci

  • 4 jaja
  • 2 šolje ulja
  • 2 šolje mleka
  • 6 šolja brašna
  • 1 kesica praška za pecivo

Za nadev potrebno Vam je:

  • 500 g korpive
  • 200 g mladog sira

zakuvavanje recept proja projarice mafini sa koprivom i mladim sirom slika 2

Način pripreme:

Što se samog načina pripreme tiče, kao što smo već rekli, nije nimalo komplikovan. Najpre od navedenih sastojaka treba napraviti smesu. Pomešajte brašno i pecivo, zatim dodajte jaja, mleko i ulje i sve dobro promešajte. Smesa za mafine po strukturi treba da bude malo gušća od smese koju koristimo za pravljenje palačinki.

Prethodno očistite koprive (skinite listove od stabljike), prokuvajte ih u ključaloj vodi dvadesetak sekundi, zatim ih potopite u hladnu vodu isto toliko vremena, ocedite i iseckajte. Iseckane koprive i mladi sir dodajte pripremljenoj masi, promešajte i smesu izlijte u kalup za mafine. Mafini su sada spremni za pečenje!

Mafine sa koprivom I mladim sirom okvirno treba peći oko četrdesetak minuta, na 200 stepeni. Najbolje je sa sami proverite jesu li mafini pečeni, pomoću dobro poznatog trika sa čačkalicom. Naime, čačkalicom probodete mafin i izvadite čačkalicu. Izvađena čačkalica mora biti potpuno suva i čista, jer je jedino to pravi pokazatelj da su mafini gotovi.

Hoćete li ih jesti za doručak ili možda večeru, sa jogurtom ili mlekom, na Vama je. U svakom slulčaju, sigurni smo da ćete uživati u ukusu ovih pomalo neobičnih, slanih mafina. Prijatno!

zakuvavanje recept proja projarice mafini sa koprivom i mladim sirom slika 3

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *