Marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pečurkama

1H30M
zakuvavanje_recept_marinirana_svinjetina_u_sajderu_na_kremastoj_palenti_i_ukiseljenim_pecurkama1

Originalni naziv recepta koji se nalazi u redovima ispod jeste Marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pečurkama. Bićete iznenađeni najpre lakoćom pripreme ovog recepta, a balans jedinstvenih marinada i kremaste palente će Vas ostaviti bez teksta.

Recept je mnogo jednostavniji nego što zvuči, ali je ključna prethodna priprema sastojaka. Da bi vam sastojci za recept bili pregledniji, evo najpre liste:

Marinada za meso:

  • 0.33l sajdera
  • 3dl vode
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike šećera
  • kašičica slačice
  • kašičica korijandera
  • kašičica kima

Marinada za pečurke:

  • 250ml belog vinskog sirćeta
  • 250ml vode
  • kašika šećera
  • kašika soli
  • kašičica korijandera, slačice, bibera u zrnu

zakuvavanje recept marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pecurkama 2

Za pripremu recepta:

  • 500 gr svinjske slabine sa kostima (krmenadla)
  • 4dl mleka
  • 100gr palente
  • so, biber, korijander, kim, slačica
  • nana
  • 100gr pečuraka – prethodno ukiseljenih

zakuvavanje recept marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pecurkama 3

Sajder je divna stvar, u normalnim količinama i sa dosta leda. I zna se da je pravi sajder – od jabuke. Vama, odnosno tom još divnijem komadu svinjske slabine sa kostima (čitaj krmenadle) za ovaj recept je potrebna samo jedna boca 0,33 sajdera. I još jedna, naravno, dok spremate. Ako pak ne želite da rizikujete da popijete previse dok spremate, onda uhvatite tempo i paralelno pripremite sve što vam je potrebno da biste što pre – uslikali tanjir.

Da bi bilo što ukusnije, meso mora stojati u marinadi cele noci – u slučaju da spremate ručak, ili od jutra do popodneva – ukoliko spremate večeru. 3dl vode, dve kašike soli i dve kašike šećera. Kašičica slačice, kašičica korijandera i kašičica kima. Sve to u šerpicu, pa prokuvati. Skloniti sa vatre i sipati sajder. I eto marinade. Kada se ona ohladi, ubacite 500gr krmenadli i ostavite da stoji 12 sati.

Takođe, iste večeri pre ručka ili istog jutra pre večere, možete a i preporučljivo je, pripremiti pečurke. Osim za pečurke, ovu marinadu možete koristiti za bilo koje povrće. U šerpu sipajte po 250ml vode i belog vinskog sirćeta, kašiku šećera, kašiku soli, kašičicu korijandera i slačice, kao i bibera u zrnu. Sve to staviti da provri. Napunite teglu pečurkama po izboru i prelijte marinadom. Zatvorite teglu i pustite nek se magija dogodi.

zakuvavanje recept marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pecurkama 5

Kada imate ovo sve pripremljeno, možete ga koristiti kad god Vam odgovara. Kao što smo već rekli, recept je jednostavan, ali je najbitnije sve pripremiti na vreme. Najpre ćete meso izvaditi iz marinade i ostaviti da se suši. U avan ćete ubaciti začine i usitniti ih ili jednostavno iskoristite neku mešavinu, ako je imate. Uključite rernu da se zagreje, potrebno vam je 200 stepeni. Utrljajte fino meso začinima u stavite ga u zagrejanu rernu na 200 stepeni, četrdesetak minuta.

Kada ubacite u rernu, sipajte sajder, ovoga puta sebi 🙂 . Sada nam je potrebna kremasta palenta kao prilog za serviranje. Sipajte 4dl mleka u šerpu. Kada prokuva, dodajte 100 grama palente i konstantno mešajte. Začinite palentu solju i, poželjno je, svežom nanom.

I konačno, servirajte palentu i svinjetinu na tanjir, ukrasite ukiseljenim pečurkama i svežim rotkvicama.

zakuvavanje recept marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pecurkama 4

Nije tako komplikovano kao što zvuči. A odličan je recept i za mamurluk.

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

2 responses to “Marinirana svinjetina u sajderu na kremastoj palenti i ukiseljenim pečurkama”

  1. Za sastojke i pripremu pogledajte originalni recept…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *