Marmelada od narandže

2H
zakuvavanje_recept_marmelada_od_narandze1

Sezona spremanja zimnica je prošla. Ostalo je možda još po koje prazno bure koje čeka na svoj kiseli kupus, ali u načelu, špajzevi vrednih domaćica već odavno su popunjeni.

No, kako se mi uvek trudimo da Vam ponudimo neki neočekivani predlog i neku zanimljivost, danas na meniju imamo nešto što svakako niste očekivali. Elem, iako ste odavno stavili poklopce na teglama punim praznih džemova, jer znamo da svaka zimnici dosledna domaćica džemove krene da sprema još od pojave prvih mirišljavih jagoda, pa su onda na red došle višnje, šljive, breskve, kajsije, dunje – dobri saveznici još boljih mermelada – sigurni smo da Vam je ostala neka prazna tegla višak. I ne samo da znamo da u špajzu imate još praznih tegli, nego ćemo Vam i reći čime da ih popunite. Naš favorit danas je – mermelada od narandže!

Opet zvuči pomalo čudno, zar ne? Verovali ili ne, u nešto južnijim krajevima, krajevima bližim moru, mermelada od narandže je apsolutno uobičajena stvar. Poput nezaobilaznog pekmeza od šljiva ili kajsija kod nas, recimo u Grčkoj, najuobičajnije je da za doručak pojedete mermeladu od narandže ili recimo mandarine. I to ne samo od njih, već i od, na primer, smokve, ili čak i kivija, što s obzirom na kiselkasti ukus kivija deluje još neverovtnije. I verujte na reč, ukusi su prosto divni! Govorimo iz iskustva. 🙂

Najbitnije kod ovog recepta za mermeladu od narandže jeste da u svom supermarketu odaberete velike i sočne narandže. To i nije tako teško, jednostavno, kada birate narandže, uzimate one koje su teže od ostalih. Takođe, bitna stvar kod pripreme mermelade od narandže, a uostalom i svih drugih mermelada i džemova, jeste da skuvani džem i mermeladu uvek sipate u sterilisane tegle, kako bi se što duže održala. Dakle, vrelo u vrelo, odnosno vrelu smesu u tegle koje ste prethodno dobro zagrejali u rerni.

Zanimljivo je što ovaj recept za mermeladu od narandže sadrži i jednu zanimljivu aromatičnu biljku – anis, koja će Vašoj mermeladi dati neočekivanu i nadasve zanimljivu mirisnu notu.

Ovo je dovoljno razloga da krenete u popunjavanje zaostalih praznih tegli i već danas pripremite svoju mermeladu od narandže!

Potrebne namirnice:

  • 1,5 kg narandže
  • 1,5 l vode
  • 1 kg šećera
  • polovina štapa vanile
  • 2 zvezdice anisa

zakuvavanje recept marmelada od narandze 2

Najpre oljuštite narandže i kore kratkotrajno kuvajte. Nakon kuvanja, ohladite kore u hladnoj vodi. Ono što je jako bitno jeste da kada kore budu ohlađene od njih skinete unutrašnji beli deo koji može doneti izvesnu gorčinu, a zatim kore iseckajte na rezance.

Ostatak, odnosno unutrašnji deo narandže, stavite u blender, nalijte malo vode i dobro izblendirajte. Dobijenu kašu sipajte u gazu i sve zajedno stavite u šerpu, a zatim gazu obavezno vežite za dršku od šerpe, kako se pulpa ne bi prosula. Preko svega ovoga nalijte vode i stavite prethodno iseckane kore. Ovako pripremljena masa treba da odstoji preko noći. Sutradan kašu za mermeladu kuvajte na srednjoj temperaturi, a kada kore budu omekšale izvadite iz šerpe gazu sa pulpom i pritisnite je kako bi iz nje izašli sokovi. U mermeladu dodajte anis, vanilu i šećer i kuvajte uz povremeno mešanje.

Da li je Vaša mermelada od narandže skuvana najbolje ćete proveriti tako što par kapi mermelade stavite na hladan tanjir i ako mermelada krene da se zgušnjava onda je gotova i spremna na pakovanje.

Mermeladu sipate u oprane, suve i u rerni zagrejane tegle.

Uživajte u ovom divnom ukusu!

zakuvavanje recept marmelada od narandze 3

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *