Koliko ste se puta za vreme vrelih letnjih dana našli u velikoj nedoumici – šta danas za ručak? I sama pomisao na kuvanje ili pečenje nečega, na stajanje pored šporeta tokom vrelih letnjih dana, može da dovede do ludila. Zato bi često odgovor u ovakvim prilikama bio: ,,A što danas ne bismo neku finu salatu?“. U ovakvim situacijama najčešće posežemo za onim što tokom leta skoro uvek imamo u frižideru: paradajz, paprika, krastavac, možda malo luka ili sira. Međutim, upotrebom malo drugačijih sastojaka u svoje letnje dane, iako niste negde na obali i pored mora, možete uneti i nešto mediteranskog duha. Uz divan feta sir i naravno neizostavne aromatične masline…
Za ovu salatu vam nećemo pisati striktne gramaže. Ostavljamo vama da odlučite koliko ćete čega staviti. Sve naravno zavisi od ukusa: ljubitelju maslina salata će mirisati prvenstveno na njih, ljubitelj fete staviće najviše nje… Još ako pred kućom ili u nekoj saksiji imate par rumenih čeri paradajza, vaš obrok će svakako biti pun pogodak! Izbor je veliki.
Takođe, možete dodati još neki sastojak, možete zameniti neki od preporučenih sastojaka – izbor je opet na vama. Šta god da učinite, salata koja pruža tako mnogo mogućnosti za kombinovanje i kreativnost, sigurno će biti izvrsna. U svakom slučaju, probajte naš recept za miks salatu sa čerijem, suvim maslinama, mariniranim pečurkama i fetom i nećete se pokajati!
P.S. Ovo je naša ideja za salatu; ukoliko ste probali, oduzeli ili dodali nešto novo, možete nam u komentarima poslati slike vaših salata!
Za naš predlog salate potrebno je:
- miks salata
- sušene masline
- šampinjoni
- feta sir
- tost hleb
- maslinovo ulje
- lumunov sok
- senf
- bosiljak
- bademi
Sam proces pripreme, nikako nije komplikovan. Najpre treba oprati i osušiti salatu. U slanu ključalu vodu ubacite oprane šampinjone i kuvajte ih 3-5 min u zavisnosti od veličine. Kuvane šampinjone prebacite u ledenu vodu i ohladite. Umesto što ćete u marketu kupiti već marinirane šampinjone, mnogo je bolje da ih marinirate sami. A što da ne, kad je i to opet jako jednostavno. Šampinjone marinirajte tako što ćete ih preliti sa malo maslinovog ulja, limunovim sokom i naseckanim svežim bosiljkom.
Što se tiče tost hleba, njega takođe treba premazati maslinovim uljem, staviti ga u rernu na 200 stepeni i peći dok ne dobije zlatnu boju.
Dresing za salatu napravićete tako što u činiju stavite senf, sirće, so i biber, mešate i lagano nalivate maslinovo ulje.
Na samom kraju pripreme, salatu prelijte dresingom i lagano promešajte, prebacite na tanjir i preko stavite čeri, masline, sir, pečurke i tost. Tanjir uredite po svojoj želji i prepustite svoja čula mirisima i ukusima mediterana…
Prijatno!
Leave a Reply