Njoke od čičoke u kremu od komorača sa bademima

40M
recept_njoke-od-cicoke-u-kremu-od-komoraca-sa-bademima

Kakav je Vaš stav prema voću i povrću egzotičnih naziva, za koje se tvrdi da su jako zdravi i da ih redovno treba konzumirati? Iako se ovakvo voće i povrće uglavnom odavno pojavilo na našem tržištu, mi ipak kao da imamo izvestan otklon prema njemu. Jedna takva biljka je i čičoka.

Čičoku, ne tako popularnu namirnicu kod nas, sigurno ste viđali po marketima ili na pijacama. Izgledom pomalo podseća na đumbir, dok je po ukusu najbliža krompiru. Na internetu i po časopisima o lekovitom bilju možemo pročitati tekstove o tome kako je čičoka jako zdrava i lekovita biljka.

Nećemo se izjašnjavati ni za ni protiv lekovitih svojstava čičoke, ali ono što vam sa sigurnošću možemo garantovati jeste da je čičoka preukusna. I verovali ili ne, od nje se mogu spremiti njoke.

Možda ponovo deluje kao malo neočekivan spoj i verovatno ćete reći da gotove njoke možemo kupiti u svakom marketu i spremiti ih sa malo ključale vode, soli i nekog finog sosa, ali verujte, ukus nikako nije isti. I morate priznati da ste se bar jednom jedući njoke pitali kako se one zapravo spremaju i kojom se mukom dolazi do tog malog okruglog ukusnog zalogaja.

Možda suprotno očekivanjima, ali tu i nema neke muke. Njoke možete spremiti i sami, kao bilo koje drugo jelo, sve što vam treba da biste isprobali ovaj recept za njoke i prvi put probali njoke iz Vaše kuhinje, jeste malo strpljenja i pažljivo praćenje uputstva.

Navedeni sastojci dovoljni su za dve porcije njoka.

Za pripremu njoka potrebno vam je:

  • 500 g čičoka
  • 150 g brašna
  • muskatni orah

Za krem:

  • 20 g putera
  • 300 g komorača
  • 2 dl neutralne pavlake
  • kašika parmezana
  • so
  • beli biber po ukusu

I još:

  • 30 g putera
  • 50 g badema

Postupak

Oljuštite i skuvajte čičoke. Kada se skuvaju, čičoke ocedite i izblendirajte. Prebacite ih na sto, dodajte brašno, muskatni orah i malo soli, i celu tu smesu dobro umesite. Testo koje dobijete podelite na 4 dela i svaki dobijeni deo oblikujte rukama u valjak debljine palca. Svaki dobijeni valjak secite na delove dužine 1-1,5cm i tako ćete dobiti svoje prve domaće njoke!

Što se tiče krema sa kojim ćete jesti njoke, ni njegova priprema ne iziskuje isuviše kulinarskog umeća. Najpre na srednjoj temperaturi istopite puter, dodajte komorač iseckan na tanke listiće i pržite sve dok komorač ne omekša. Ujedno morate paziti da komorač ne dobije braon boju. Na kraju dodajte neutralnu pavlaku, smesu ukuvajte i začinite po želji. Što se nas tiče, u ovom slučaju, biber je pun pogodak. Dobijenu smesu prebacite u blender, dodajte parmezan i blendirajte dok ne dobijete glatku masu.

U završnoj fazi pripreme ovog recepta u slanoj ključaloj vodi skuvajte njoke. Na zagrejan tiganj istopite puter i dodajte njoke. Njoke treba pržiti sve dok ne dobiju lepu braon boju. Na kraju pripremljene njoke servirajte sa kremom od komorača i prženim bademima i prepustite se uživanju u čarobnom ukusu!

Pre nego što odlepršate sa našeg sajta predlažemo da pročitate i neki od ponuđenih članaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *