Sa pripremom bataka zaista nikako ne možete pogrešiti. Lako se spremaju, provereno su ukusni, gotovo svima omiljeni. I kada možda pečete celo pile za ručak, batake obično ostavljate deci, jer im se ona najviše raduju.
Mi vam danas nudimo batake na nešto drugačiji način. U pitanju su konfi bataci, odnosno bataci spremljeni na specifičan način, po kome su i dobili ovo ime.
Prvo što će vam upasti u oči kada pogledate naš recept za batak konfi verovatno je vreme pripreme od 3 sata. No, ne dajte da vas to obeshrabri; verujte, sočnost i mekoća pripremljenog bataka pokazaće vam da je vredeo svaki minut pripreme. Dalje, verovatno ćete se zapitati da li je moguće da se za pripremu 4 pileća bataka iskoristi 500 gr svinjske masti i još pride 200 ml ulja? I opet verujte, nije previše masnoće! U tome i jeste štos ovog recepta za batak konfi. Ovakav način pripreme mesa nekada je ljudima bio vrlo pogodan jer je omogućavao dugotrajno čuvanje mesa bez ikakvih pomagala poput frižidera, zamrzivala i slično. Naime, meso pripremljeno na ovakav način, u dubokoj masnoći, moglo je da se sačuva na dugi vremenski period bez bojazni da će se ukvariti. Danas, međutim, posredi je samo ukus. Kako je život bez hladnjaka postao nezamisliv, meso se na ovakav način priprema samo i isključivo zbog fantastičnog ukusa koji dobijemo na kraju. Ko god je probao na ovaj način pripremljene batake ili recimo pačetinu, tvrdi da nikada sočnije, mekše i ukusnije meso nije jeo, pa vi sami procenite da li je ovo dovoljan razlog da probate recept za pileći batak konfi.
Ono što smo mi ovoga puta dodali receptu jesu neizostavni krompirići, jer šta će bolje ići uz piletinu ako ne oni, ali i prokelj, koji će, pored toga što je bogat vitaminima i značajan za podizanje imuniteta, vašem jelu uneti i jednu dodatnu, novu notu ukusa.
Zaboravite na trajanje pripreme i bacite se na recept. Užitak vam garantujemo, a i sama slika je dovoljno primamljiva, zar ne?
Potrebne namirnice za 4 osobe:
- 4 pileća bataka
- 500 gr svinjske masti
- 200 ml ulja
- 50 gr soli
- 30 gr šećera
- 1 lovorov list
- desetak zrna bibera
- 4 krompira
- 2 glavice crnog luka
- 500 gr prokelja
- kašika soja sosa
- prstohvat susama
Način pripreme:
Na početku pripreme ovog jednostavnog ali jaaako ukusnog jela batake treba začiniti solju i šećerom i staviti ih u odgovarajuću posudu. U istu posudu stavite i biberova zrna i lovorov list i zalijte batake mašću i uljem. Najbitnije od svega što se ove pripreme tiče jeste da bataci moraju biti skroz potopljeni u ulje i mast. Potopljene batake pecite u rerni na 150 stepeni. Na polovini pečenja batacima dodajte krompir sečen na kriške, kao i crni luk iseckan na rebarca, sve zajedno vratite u rernu i pecite još sat i po.
Dok se bataci i krompir krčkaju u rerni očistite prokelj i presecite ga na pola. Prokelj pržite u zagrejanom tiganju sa malo ulja sve dok ne dobije lepu karamelizovanu boju i omekša. Na kraju prženja prokelju dodajte kašiku soja sosa u prstohvat susama. I naravno posolite po ukusu.
Kada bataci budu gotovi, ocedite ih zajedno sa krompirom na papirnom ubrusu i poslužite jelo dok je još toplo, uz salatu po izboru. Mi smo uz ovo jelo izabrali Ba Mi vijetnamsku salatu (Banh mi), pa vam upravo nju i preporučujemo. Recept za ovu salatu očekujte za par dana na Zakuvavanju!
Uživajte!
I have noticed you don’t monetize your website, don’t waste your
traffic, you can earn additional bucks every month because you’ve got high quality content.
If you want to know how to make extra bucks,
search for: Boorfe’s tips best adsense alternative
Volim jela sa piletinom, ali me zanima da li mogu umjesto obicnog krompira da probam sa batat krompirom? Kazu stručnjaci da je on zdraviji, ne znam kakvo je Vaše mišljenje i kako bi se uklopilo u ovo jelo?