Ako Vam je baš danas došao takav dan da želite malo da eksperimentišete u kuhinji, mi imamo rešenje za Vas!
Da li želite da se prepustite ukusima nekog dalekog sveta? Da li Vam ISTOK deluje isuviše egzotično, čak i kao zamisao, a kamo li kao mesto koje ste ili koje ćete jednom u životu posetiti? Da li možete da zamislite da oko Vas zamiriše na mirisne kulinarske note kineske hrane ili Japana, a da se ne nalazite u nekom restoranu istočnjačke kuhinje, ni u Kini, ni Japanu, već upravo u svojoj kuhinji, za svojim trpezarijskim stolom? Ako su orgovori na sva ova pitanja potvrdni, ostavite se zamišljanja i maštanja i latite se pripreme ramena.
E sad, šta bi to moglo da bude? Ako ćemo nekako uprostiti stvar, možemo reći da je ramen supa sa dodacima. I kada kažemo ili pomislimo na ramen, stvorimo sliku činije supe sa svim i svačim. Ako pak ne uprošćavamo svar, već samo malo istražimo o ramenu, saznajemo da je to specifično jelo koje su Japanci ,,usvojili” od svojih suseda Kineza. I ne samo da su ga usvojili, već se ramen u Japanu toliko odomaćio da skoro svaka oblast ima svoju varijantu ovog zanimljivog jela. Varijante se narvno razlikuju po sastojcima: piletina, svinjetina, alge, nezamenljivi soja sos… Pored svih ovih promenljivih sastojaka koji unose razlike u koncepcijama ramena širom Japana, postoji jedan koji je isti i osnovni u svakom receptu za ramen, ne samo širom Japana, već bilo gde u svetu gde se ovo jelo priprema, a rasprostranjenost mu je velika: nudle. I to je prvo što treba nabaviti kada odlučite da spremate ramen.
Pored toga što sa sobom nosi tu neku mirisnu notu egzotičnosti i dalekih neotkrivenih predela, mi Vam ovaj recept za ramen preporučujemo i zbog njegove ekonomičnosti. Iako se na listi za pripremu nalazi dosta neophodnih sastojaka, ništa od tih sastojaka nije naročito skupo i sve se može nabaviti u najbližem marketu.
Iako Vam se možda učini da naš recept za ramen u odeljku ,,način pripreme” sadrži i dosta koraka, to je jedino uslovljeno raznolikošću namirnica koje se upotrebljavaju, a koraci u pripremi su sami po sebi vrlo jednostavni. Probajte da u svojoj kuhinji spremite ramen i bićete očarani ovim ukusnim, pikantnim i izdašnim jelom!
Kako biste spremili ramen za jednu osobu potrebne su vam sledeće namernice:
- jedno pakovanje “Indomie” nudli (koristite samo nudle bez dodavanja sadržaja iz kesica)
Za fond:
- 250 ml pilećeg bujona
- 2 kašike soja sosa
- kašika soka od limuna
- “bonito flakes” dve kašike
- 50 g sirove slanine
Dodaci:
- 150 g ili omanji komad pilećih grudi
- 150 g brokolija
- ukiseljene pečurke, crveni luk, chilly papričica
- kuvano ili poširano jaje
- seckani mladi luk
Način pripreme:
Najpre u šerpici odgovarajuće veličine skuvajte nudle. Nudle kuvajte 1 minut, zatim ih sklonite sa vatre i ostavite na strani do upotrebe.
Na drugoj strani u omanju šerpicu sipajte pileći bujon i kada se ugreje ali ne i proključa, dodajte bonito flakes i slaninu. Kada sve ovo proključa sklonite sa vatre, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Nakon tog vremena supu procedite i umešajte soja sos i sok od limuna. Posolite po ukusu.
Kako ovo jelo ima dosta komponenata koje treba pripremiti, sledeća je piletina. Piletinu posolite i pobiberite i blago zapecite u tiganju. Dovršite pečenje piletine u rerni, otprilike desetak minuta. Kada piletina bude gotova iseckajte je na listove.
Brokoli prokuvajte u slanoj ključaloj vodi oko jedan minut, a potom ga izpržite u tiganju sa malo ulja i dve kašike soja sosa.
Idemo dalje… Crveni luk i papričicu isecite na listiće i prelijte sa malo alkholnog sirćeta i soli. Ostavite luk i papričice da se ukisele minimum deset minuta.
Pečurke propržite na ulju sa malo soli, 3-4 minuta, a zatim i njih takođe prelijte sirćetom i ostavite da odstoje.
Jaje poširajte ili kuvajte do željene tvrdoće.
Ostaje još mladi luk koji treba iseckati što tanje i ukoso, baš kao na slici.
Prilikom pripreme ovog jela morate imati u vidu da se ramen služi skoro pa vreo, inače gubite potpuni doživljaj. Isplanirajte i uskladite vreme pripreme kako biste dobili najbolje rezultate. Takozvani ”build up” ramena je raznolik, svi ga rade na svoj način. Što se našeg ramena tiče redosled je ovakav: u činiju za služenje stavljamo prvo skuvane nudle, zatim prelijemo fondom a ostale sastojke poređamo u krug, sa jajetom na centru činije.
Spremite peškir za brisanje čela i izgubite se u činiji ramena, jednog od klasika kineske kuhinje!
Prijatno!
beautiful
Hvala 🙂