Koliko ste samo puta kao dete na pitanje “Je l’ ima nečeg slatkog?” dobili odgovor „Jabuke“, „Džem“ ili „Sutlijaš“? Naravno, kad smo mali baš volimo zabranjene stvari i zna se šta je slatko – neka šećerna bomba sa puno čokolade. Sigurno niste nikad mislili da „običan“ sutlijaš sa čokoladom i kokosom može biti izvanredan desert. I pritom, ne baš tako nezdrav.
Pirinač, voda, mleko, šećer, a možda cimet ili muskatni oraščić. Lak za spremanje a lak i za novčanik. Međutim, sa samo nekoliko izmena sutlijaš uz naše instrukcije možete pretvoriti u „fensi“ coconut rice puding. Mi ćemo ga ipak nazvati Kokos tvist – jer je petljanje kokosa sa sutlijašem tajna za ovu preukusnu teglicu/činiju.
Ovako spremljen sutlijaš sa čokoladom i kokosom je veoma ukusan, pogotovo ukoliko ste ljubitelj kokosa. Osim toga, lako se priprema, u šta ćete se uveriti a ako mislite da će vam trebati više uvek možete duplirati doze. Takođe, ukoliko ga servirate u teglicama, možete ga nositi sa sobom na posao, fakultet ili gde god da ste se zaputili bez straha da će se istopiti i razliti.
Pre nego što Vam postepeno opišemo pripremu, evo liste potrebnih namirnica:
- 1 čaša pirinča
- 2 čaše vode
- 0,5 l mleka
- 5 kašika kokosa
- 3 četvrtine čaše šećera
- 1 žumanac
- 100gr čokolade
- 100ml neutralne pavlake
KLASIČAN POČETAK
Stavite čašu pirinča u šerpu i nalijte dve čaše vode, stavite da se kuva. U međuvremenu u drugoj šerpici ubacite 5 kašika kokosa i 0,5 l mleka koje ćete kuvati na srednjoj temperature, kako bi mleko dobilo aromu. Kada ispari voda iz pirinča, procedite mleko i nalijte u pirinač. Naravno, tada dodajte ¾ čaše šećera I prstohvat soli.
Stalno mešajte žicom i nikako ne dozvolite da vam zagori. Kada pirinač bude kuvan, sklonite sa vatre i dodajte jedan žumanac. Lepo umešajte i sipajte smesu u činije ili teglice.
AND HERE COMES THE TWIST!
Dok vam se puding hladi, zagrejte 100 ml neutralne pavlake do tačke ključanja. Potom 100 gr crne čokolade, koju ste prethodno iseckali da bi se lakše istopila, stavite u činiju preko koje ćete naliti vruću pavlaku. Mešajte smesu dok se čokolada i pavlaka lepo ne sjedine. Ovu čokoladnu smesu izlijte u činije preko pirinča.
Rezultat je lagani desert koji odlično igleda ako ga poslužite u providnim posudama. A teglice su uvek in!
Fotke su me očarale skroz! Ova teglica je baš fotogenična a bogami i sutlijaš opasni mami. 🙂 A što se tiče kombinacije čokolade i kokosa, kao da smo se dogovorili, i kod mene je aktuelna ta tema: https://mysticcakes.wordpress.com/2017/03/29/bounty-cokoladice/ 🙂