Prase se na Božić ne goji, ali se svakako jede. Odakle god da ste sa ovih prostora, od mesa tokom aktuelnih praznika ne možete pobeći. Ali zašto ne biste ove godine izbegli uobičajeno pečenje i od svinjetine lako sebi priredili pravi užitak kao iz restorana sa nekoliko zvezdica. I sebe poštedili prejedanja. Uz jači čaj ili kuvano vino, gurnite stopala na neko toplo mesto i bacite pogled na ovaj zanimljiv recept. Sastojci potrebni za ovo jelo su uobičajene namirnice koje verovatno imate kod kuće ili prodavnici u naselju tako da ne morate po debelom minusu i snegu ići u neki veći supermarket. Da bi bilo preglednije, evo liste namirnica za pripremu recepta.
Ovo Vam je dovoljno za dve osobe:
- 300g svinjskog filea
- 20 g putera!
- Glavica crvenog kupusa
- 1dl crvenog vina
- 1 sveža kobasica
- 2 jabuke
- 1 kasika rena
Prasetinu, tj. svinjski file nije potrebno marinirati. Dovoljni će biti so i biber. Kako biste servirali jelo dok je meso još uvek toplo, njega ćemo ostaviti za kraj. Najpre ćemo pripremiti priloge. Kupus i pečenje sada dobijaju zanimljivu alternativu.
Glavicu crvenog kupusa iseckajte kako god Vam je najlakše. Nožem na dasci, spravom za rendanje ili spravom za ljuštenje. U dublji tiganj stavite maslinovo ulje i kad se zagreje ubacite iseckani kupus i počnite da ga pržite. Nakon nekoliko minuta dodajte crveno vino, školski jedan decilitar ili prosto – pola čaše za vodu. Sve to lepo pržite dok vino ne počne da isparava, a kad konačno ispari nalijte tri decilitra vode (ili čašu i po) a potom i jednu svežu kobasicu iseckanu na kolutiće. Kuvajte tako sve dok kupus dovoljno ne omekša i po potrebi dolivajte vodu. Nećemo napominjati so i biber, ovo dvoje se jednostavno podrazumeva.
Dok se kupus polako “krčka” možete očistiti dve jabuke i iseći ih na kriške. Ubacite ih u neku manju šerpu, nalijte vodu i kuvajte ih dok ne omekšaju dovoljno. Kada budu dovoljno mekane, sklonite sa vatre tj. ringle, izvadite iz vode i ubacite u blender. Dodajte kašiku rena i izblendirajte. Gustinu pirea od jabuke sami odaberite, a regulišite je dodavanjem vode u kojoj su se kuvale jabuke.
U međuvremenu nemojte zaboraviti na onaj kupus koji je verovatno već gotov. Ukoliko nemate blender, improvizujte i napravite pire od jabuke i rena viljuškom.
Ovaj recept ne iziskuje nikakve posebne veštine i namirnice, a kada završite sa pripremom priloga, mesa i serviranjem, tanjir će izgledati poput jela iz skupocenih restorana. Neće biti ni drugačijeg ukusa.
Kad ste pripremili priloge, možete da se bacite na meso. File isecite na medaljone, i naravno posolite i pobiberite. Ugrejte tiganj lepo i nalijte ulje da biste pržili medaljone. Pržite ih na koji god način želite i koliko god vama odgovara, mi biramo jaču vatru i stalno okretanje. Ako vam je tiganj veći i pržite ih sve odjednom, kada budu gotovi dodajte puter i konstantno ih prelivajte tim otopljenim puterom. Ukoliko je tiganj mali i ne pržite ih odjednom, samo ih stavite na kraju prženja na kup i prelivajte puterom.
Recept nije do kraja ispoštovan ako ne ispratite i serviranje. Upravljajte se ovim primamljivim fotografijama.
Najpre napravite podlogu – kašikom stavite na tanjir pire od jabuke i rena. Preko toga nabacajte ukuvani crveni kupus i komadiće kobasice iz njega a potom rasporedite medaljone.
Odličan recept. Isproban. Hvala vam
Hvalaa 🙂