Skoro smo čitali jedan tekst koji govori o tome kako su Beograđani promenili svoje, hajde da kažemo, ,,poslastičarske” navike. Naime, autor tvrdi da ne uživamo više u istim poslasticama. Kaže kako je danas jako teško čuti da kada neko uđe u poslastičaru ili bilo koji ugostiteljski objekat koji u svojoj ponudi ima i dezerte naruči tulumbe, baklavu ili pak eventualno šampitu. Ove poslastice, iako su nekada bile sinonim za dobar slatki zalogaj, kao navike zadržale su se još samo kod najvernijih ljubitelja, onih koju su spremni da na pitanje ,,Koji ti je omiljeni kolač?” i dalje odgovore ,,Tulumba!”. 🙂 Međutim, sve je više sladokusaca koji ne daju ovakve odgovore, i koji u poslastičarama naručuju čizkejkove, kapkejkove, eklere ili taj čuveni tart od čokolade.
I kako sve češće nailazimo na ,,taj čuveni tart”, sa jabukama, limunom, karamelom, svim i svačim, odlučili smo da vam pokažemo kako tart, iako ima tako zvučno i pomalo egzotično ime, zapravo nije ništa komplikovano i posebno, i kako i sami, ukoliko se odlučite da probate naš recept za tart sa slanom karamelom, belom čokoladom i pistaćima, možete biti tvorac ovog sve popularnijeg dezerta.
Tart kao reč vodi poreklo iz francuskog jezika. Kako je tamo stigao ne znamo, kažu da se dovodi u vezu sa tortom. Ono što vam zasigurno možemo reći jeste da ako malo uprostimo stvari možemo zaključiti da je tart zapravo američka pita, samo bez gornje kore. I to je sve što treba da znate o njemu. Sve ostalo je stvar ukusa 🙂
Prvo što će vam privući pažnju kada pogledate naš recept za tart sa slanom karamelom, belom čokoladom i pistaćima, je ova pomalo čudna sintagma, slana karamela. Verovali ili ne i karamela može biti i slana, i ovaj recept za tart u sebi sadrži so koja će divno izbalansirati slatkoću i proizvesti potpuno nov i zanimljiv slatko-slani ukus. Nakon ovoga, vašu će pažnju svakako privući vreme pripreme od jedan dan, što vas može navesti da od ovog kulinarskog poduhvala odustanete. Ipak, nemojte se prevariti, navedeno vreme pripreme od jedan dan obuhvata i nešto duži period hlađenja, odnosno to je vreme od kada ćete početi sa pripremom tarta do trenutka kada ćete uživati u njegovom ukusu; sama priprema traje neuporedivo kraće. Koliko god vremena da provedete u pripremi ovog recepta, ukus će vam nadoknaditi svaki minut. Zato obavezno probajte naš recept za tart sa slanom karamelom, belom čokoladom i pistaćima i u komentarima nam pišite koliko ste uživali u ukusu…
Za pripremu ovog zanimljivog tarta za 6 do 8 osoba potrebne su vam sledeće namirnice:
Za koru:
- 100 g putera
- 150 g brašna
- 50 g šećera
- 1 jaje
Za karamel:
- 300 gr šećera
- 100 gr vode
- 120 gr neutralne pavlake
- 1 kašičica soli
Za glazuru:
- 120 gr bele čokolade
- 120 m neutralne pavlake
- seckani pistaći
Način prireme:
Najpre treba pripremiti testo za koru. U velikoj činiji pomešajte brašno i šećer, zatim hladan puter utisnite u brašno, dodajte jaje i sve sastojke umesite. Kada pripremite testo uvijte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata. Ohlađeno testo razvucite, narolajte na oklagiju i stavite u pleh, a zatim testo mestimično probodite viljuškom. Preko razvučenog testa stavite pek papir koji ste prethodno isekli tako da odgovara unutrašnjosti pleha, a preko njega poređajte novčiće tako da se pokrije čitava površina testa. Novčići u ovom slučaju služe da spreče podizanje kore prilikom pečenja – oni svojom težinom sprečavaju narastanje testa. Koru za tart treba peći otprilike 20 minuta, na temperaturi od 180 stepeni. Nakon toga, uklonite papir sa novčićima i dopecite koru još 10-15 minuta. Kada je kora pečena, ostavite je da se ohladi i uklonite modlu.
Nakon kore treba spremiti slani karamel. U odgovarajuću šerpu sipajte vodu i šećer i kuvajte na srednjoj vatri bez ikakvog mešanja, sve dok se šećer ne otopi i dobije karamel boju. Sklonite karamel sa vatre i dodajte neutralnu pavlaku. Ukoliko karamel krene da ključa nemojte se uplašiti, to je normalna reakcija. Karamel i neutralnu pavlaku kuvajte 1-2 minuta, uz konstantno mešanje drvenom kašikom ili varjačom. Skolnite sa vatre i u karamel umešajte puter i so. Mešajte sve dok ne dobijete glatku teksturu. Ostavite karamel da se ohladi, i kada bude prohlađen i mlak, sipajte ga u prethodno napravljenu koru i ostavite u frižideru da se stegne, na 4-5 sati.
Poslednji korak u ovom receptu jeste priprema glazure od bele čokolade. Najpre belu čokoladu sitno iseckajte ili narendajte, a u šerpici zagrejte 120 ml neutralne pavlake. Kada pavlaka krene lagano da ključa na ivicama šerpice, sipajte je preko iseckane čokolade, ostavite da odstoji 1 minut, a zatim sve dobro umešajte do dobijanja glatke teksture. Kada se glazura prohladi sipajte je preko karamele i ostavite 2-3 sata u frižideru, kako bi se ohladila. Na kraju prohlađeni tart pospite seckanim pistaćima.
Preporučujemo vam da tart služite tek kada je skroz stegnut, odnosno 5-6 sati nakon stavljanja u frižider, a period hlađenja može da traje i jedan ceo dan.
Ne sumnjamo da ćete uživati u ovom savršenom ukusu!
Prijatno!
Koliko putera ide u fil?
Ide 130gr putera, to nam je promaklo 🙂
Nisam još nikad pravila tart, ali možda baš ovaj bude moj prvi pošto mi se jako dopadaju sastojci. 🙂 Volim i karamel, i belu čokoladu i pistaće, kao i slatko-slanu kombinaciju. 🙂 Što se toga tiče, čula sam jedan zanimljiv podatak od poznanice koja radi u jednoj poznatoj čokolateriji u Kanadi, da so zapravo pojačava ukus čokolade…pa eto, izgleda da otuda slatko i slano dobro idu zajedno. 🙂
P.S. Super vam je blog! Pozdrav od Natalije 🙂
Hvala na podrsci.Vidimo, da se strastveni sto se tice kuvanja, bez sumnje cete napraviti odlican tart. Ocekujemo vasu sliku 🙂
Meni je ovo malo drugaciji (zanimljiviji) blog sa receptima
Pa hvala 🙂 , trudimo se da napredujemo vremenom 🙂
Evo jedan savet od mene za karamel-da ne bi doslo do preteranog prskanja kada se uliva pavlaka u proprzen secer, dobro je i pavlaku posebno dobro ugrejati.
Iskreno, nikad nismo probali tako, ali verujemo ti 🙂 , probamo sledeci put, pozdrav i hvala na savetu
[…] inspiracija za ovaj tart poslužila su mi dva recepta: prvi je sa fantastičnog sajta Zakuvavanje, i ovaj recept je zaslužan što sam uopšte došla na ideju da napravim svoj prvi tart jer ga […]
E pa obećala sam sebi da ću obavezno praviti tart, nakon što sam ugledala ovaj vaš, ali nažalost nisam imala kući belu čokoladu i pistaće pa sam iskombinovala nešto od sastojaka koji su mi se našli pri ruci. 🙂 Hvala u svakom slučaju što ste me inspirisali, a ovde možete baciti pogled i na moj tart:
https://mysticcakes.wordpress.com/2017/03/23/cokoladni-tart-sa-slanom-karamelom/
Pozdrav! 🙂
za neiskusne poput mene, stavila sam punu zlicicu soli, kolac je bio nejestiv….u drugom pokusaju sam stavila prstohvat.
[…] inspiracija za ovaj tart poslužila su mi dva recepta: prvi je sa fantastičnog sajta Zakuvavanje, i ovaj recept je zaslužan što sam uopšte došla na ideju da napravim svoj prvi tart jer ga […]